Portal OTPOR.Media u posjedu je dokumenta i još nekih materijala od braniteljskih udruga s područja Grada Širokog Brijega, a od kojih se između ostalih izdvaja jedna aktualna tema koja se ovih dana prepričava po ovom gradu, a sve nakon gostovanja izbačenog člana hrvatskog generalskog zbora (HGZ) generala Ljube Ćesić Rojsa u emisiji “Bujica” Z1 TV, novinara i urednika Velimira Bujanca, a koju ste mogli zapratiti i na portalu.

Osim što je general Rojs “podigao buru” kada je kazao nevjerojatnu izjavu koja bi mogla imati nesagledive posljedice, kako za hrvatske stradalnike HVO-a tako vrlo vjerojatno i za njega samoga kako on “Jedini on može ukinuti mirovine. Da povuče svoj potpis na 10.055 prijava” pripadnika HVO-a i tako izgubiti mirovine, a sve mirovine koje su primili zadnjih 25 godina morat će vratiti natrag u državni proračun.

Sada dolazimo i do detalja kada je između ostaloga kazao “Živim za dan da predsjednik Zoran Milanović odlikuje Poskok bojnu iz Širokog Brijega i da dođe za Veliku Gospu u Široki Brijeg i u grad gdje je krunisan kralj Tomislav, u Tomislavgrad, i odlikuje tomislavgradsku brigadu” – kazao je tada general Ljubo Ćesić u emisiji “Bujica” i nakon toga poručio kako će “skinuti mu kapu do poda, i pokloniti mu se”, kada to odradi.

Dana 1.srpnja 2023. g. predsjednik Milanović sudjelovao je u Tomislavgradu, na obilježavanja 31. obljetnice osnutka Brigade “Kralj Tomislav” koju je tom prigodom i odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

A, što se Širokog Brijega tiče, izgleda kako “taj film” nećemo tako skoro gledati, bar po onome što smo vidjeli u zapisniku Odbora za branitelje Grada Širokog Brijega, a kojeg prenosimo u cijelosti:

Na zahtjev predstavnika, Mladena Ljubića – Vajte, Poskok bojne za dodjelu odličja predsjednika R Hrvatske Zorana Milanovića Poskok bojni, isti se obratio i ovom Odboru za suradnju. Konzultirani su zapovjednici iz tog vremena.

“Kao 1. i jedini zapovjednik Poskok bojne pukovnik Vlado Marić, imenovan 05.03.1992. godine od kriznog stožera, odbija dodjelu odličja od strane predsjednika R Hrvatske Zorana Milanovića . Vezano za lažne prijedloge g. Mladena Ljubića – Vajte koji ga ni jednog trenutka nije informirao niti se konzultirao kao zapovjednik. Rukovodeći se činjenicom da nelegalna osoba se lažno predstavlja u ime zapovjedništva te obraća i dogovara dodjelu odličja mi odbija istu” – ovo je izjava puk Vlade Marića ispred zapovjedništva Poskok bojne.

Ove izjave zapovjednika ovaj Odbor primio je kao konačnu odluku te neće sudjelovati u navedenom zahtjevu.

Drugi razlog je što smatramo da je licemjerna najava za dodjelu priznanja poginulih, umrlih i još uvijek živih branitelja postrojbe, a istovremeno izjavljivati da je Hrvatska država plod slučajnosti, “Slučajna država” – odbor za branitelje na smatra časnim primiti “odlikovanje” iz njegovih ruku jer bi to doživjeli kao poniženje za sve poginule, ranjene i još žive branitelje nakon svega izjavljenog o Domovinskom ratu, Hrvatskim braniteljima i još puno toga,” – stoji između ostalo u odluci Odbora za branitelje Grada Širokog Brijega.

Na kraju svega izgleda kako će general Ljubo Ćesić – Rojs morati pričekati sa “skidanjem kape i klanjanja Zoranu Milanoviću”, a mi ga pozivamo da slobodno iznese sva imena lažnih branitelja koji to nikada nisu bili, i kojima su “preko veze” dodijeljene “te titule, odličja i ostale beneficije” koje su uživali svih ovih godina, i da, ne samo vrate ukradeni novac koji nisu zaslužili, nego i da zakonski budu procesuirani i kazneno odgovaraju zbog svih pravih i istinskih branitelja, živih i onih koji su svoje živote dali u Domovinskom ratu, a to sigurno nisu činili da se neki lažno predstavljaju “braniteljima” i desetljećima uživaju beneficije na tuđi račun!

Mili Marušić / OTPOR.Media