Nismo znali da nas netko slika. Ma kakvi! Bili smo toliko sretni i uzbuđeni što se vidimo nakon mnogo vremena, ništa drugo oko nas nije postojalo!… Prisjećaju se tim riječima Ira i Marijan Horvat, djevojka i mladić s vjerojatno najljepše ljubavne fotografije Domovinskog rata.

Autorica je, nažalost sada pokojna, Lea Krivošić, a njen Poljubac “Groma” smatra se najljepšom ljubavnom fotografijom Domovinskog rata.

“Oluja” je u Sisku prestala 11. kolovoškog dana. Mir su u vojnom konvoju u grad vraćali mladi umorni ljudi. U kamionu iza tri tenka sjedio je Marijan, tada 32-godišnjak, zapovjednik satnije u 2. bojni 2. gardijske brigade Gromovi. Kolona nije smjela stati, jer vojska nije smjela izlaziti iz vozila, tako je glasila zapovijed. Ljudi su im pljeskali, oni su njima mahali.

Ira, tada 21-godišnjakinja, stajala je kraj sata u Rimskoj ulici, koju Siščani zovu Prvom ulicom. Nije danima znala ništa o Marijanu, u pogledu kojim je tada prebirala po znanim i neznanim licima miješali su se strah i sreća, nada i nervoza. Nije ona zazvala njega niti je on povikao njezino ime, učinili su to umjesto njih pogledi koji su se sreli na pola puta. Ona je napravila tri, četiri koraka, a on se izvukao kroz otvoreni prozor “stodesetke”. Popela se na prste i objema rukama mu se bacila u zagrljaj. Svojom lijevom se vojnik pridržavao, a desnu joj je položio na vrat malo ispod njezina lijevog obraza…

Marijan i Ira žive u Sisku. U sretnom su braku već 27 godina. Najljepši plod njihova braka je, kažu, kći Tea.

– Čekala sam s nestrpljenjem hoće li i on biti na nekom kamionu i odjednom ga ugledala. Kamion je prolazio, nisu smjeli stati, pa se Marijan samo nagnuo da me poljubi – kaže Ira.

Marijan se prisjeća kako je zapovijed bila da se s kamiona ne silazi, vozili su se prema vojarni, ali se uspio nagnuti prema svojoj prekrasnoj djevojci duge plave kose. Iza njih je preko četvrt stoljeća braka i ljubavi koja je pobijedila sve ratne strahote, čekanja i nadanja. Njihova prekrasna fotografija velikog formata krasi i sisački Gradski muzej, podsjeća da ljubav može biti jača od svega.

Braniteljski portal hr