Poljski predsjednik Andrzej Duda u srijedu se založio za zabranu učenja o LGBT temama u poljskim školama, uoči predsjedničkih izbora 28. lipnja koji će, pokazuju ankete, biti neizvjesni.

Duda je na izborima kandidat vladajuće nacionalno konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) koja smatra da je “LGBT ideologija” plod stranog utjecaja koji potkopava tradicionalne vrijednosti katoličke Poljske.

Glavni Dudin protivnik na izborima bit će gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski iz Građanske platforme (PO) desnog centra.

Konzervativci kritiziraju Trzaskowskog zbog uvođenja učenja o LGBT pitanjima u kurikul varšavskih škola.

“Roditelji su odgovorni za spolni odgoj svoje djece”, rekao je Duda okupljenim pristašama.

“Nije moguće da se bilo koja institucija upliće u način na koji roditelji odgajaju svoju djecu”, dodao je.

Potpisujući “obiteljsku kartu” prijedloga, uključujući obećanje da će očuvati posebne beneficije za obitelji i penzionere, također je kazao da neće dozvoliti istospolnim parovima da stupaju u brak ili usvajaju djecu.

“To je strana ideologija. Ne postoji suglasnost za pojavu tog fenomena u našoj zemlji na bilo kakav način”, poručio je Duda.

Trzaskowski se zalaže za životno partnerstvo istospolnih parova, ali ne odobrava posvajanja djece.

“To (obiteljska karta) je radikalan dokument koji dijeli poljsko društvo, uvodi standarde koji podsjećaju na najbrutalnija vremena poljske i europske povijesti”, rekao je Robert Biedron, predsjednički kandidat stranke Ljevica, u političkom životu najviše pozicionirani otvoreni homoseksualni političar, prenosi državna novinska agencija PAP.

PiS se nada da će osigurati Dudinu pobjedu, koja bi im olakšala završetak reformi, za koje za koje Europska komisija tvrdi da ugrožavaju demokraciju i krše vladavinu prava.

Duda je i dalje favorit na izborima, ali ankete pokazuju pad njegove popularnosti uslijed krize izazvane koronavirusom.

Prema posljednjoj anketi koju je naručio desni portal DoRzeczy.pl, Duda ima prednost od 2,2 postotna boda ispred Trzaskowskog. (Hina)
Kamenjar.com