Danas 29.srpnja 2020.godine svoj ovozemaljski život zbog posljedica corona virusa je završio Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević. Nakon što je 2015.godine preuzeo mjesto Federalnog ministra branitelja od dotadašnjeg Zukana Heleza(SDP)pratili su ga konstantni prosvjedi razvojačenih Branitelja u FBiH,iz obje vojne komponente(Armija BiH i HVO-a), koji su ujedinjeni u namjeri ostvarivanja svojih zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja u FBiH tražili slijedeće:

1.Pravo na braniteljski dodatak,

2.Izradu Zakona o jedinstvenom registru branitelja i njegova javna objava kao i javna objava svih korisnika prava iz BIZ(braniteljsko-invalidske zaštite),

3.Moratorij na financiranje udruga iz rata,odnosno smanjenje njihovog broja s 1600  na podnošljiv broj od njih nekoliko u cijeloj FBiH,

Svi smo svjedoci masovnih prosvjeda branitelja pred bivšom zgradom Vlade FBiH u Alipašinoj 41,u Sarajevu dana 25.04.2016.godine,na gustom snijegu,te u više navrata prosvjeda pred zgradom Parlamenta FBiH u ul.Hamdije Kreševljkovića 1,u Sarajevu,kao i blokada graničnih prijelaza u FBiH od kojih su najčešći bili na graničnom prijelazu Bijača kod Ljubuškog.

Bilo je i blokada drugih prometnica u BiH kao i pred zgradom Vlade FBiH u Mostaru kada su održavani ili trebali biti održavani sastanci predstavnika Federalnog ministarstva Branitelja sa predstavnicima razvojačenih Branitelja. Kao najznačajnije udruge koje su se borile za prava razvojačenih Branitelja bili su UZB/Borci Ljubuški te UZB ŽZH,čiji su predstavnici i članovi zajedno s predstavnicima muslimansko-bošnjačkih udruga iz rata tražili svoja prava iz rata koja im nesumnjivo pripadaju. U dosta navrata predstavnici tih udruga su izvojevali pobjedu nad predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH na čijem čelu je uvijek bio Salko Bukvarević federalni ministar branitelja,no nakon svakog takvog uspjeha razvojačenih Branitelja on i njegovi suradnici su izigrali razvojačene branitelje te ih vratili na početak. Punih 5/pet godina trajala je  bjesomučna borba razvojačenih Branitelja sa navedenim ministrom i drugim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH. No,najgore od svega je bilo to što su kod svih ključnih odluka na štetu istinskih razvojačenih Branitelja u oba doma Parlamenta FBiH koncenzus i dogovor postizale dvije stranke i to:SDA i HDZ BiH koji su imali većinu u tim domovima pa su stoga bili uzaludni pokušaji predstavnika trećih političkih opcija koji su željeli pomoći razvojačenim braniteljima u FBiH.

Ta igra mačke i miša je zahtijevala i tražila žrtve i odricanja razvojačenih Branitelja dok su se zastupnici u oba doma Parlamenta kao podrumski pacovi nakon maratonskih cjelodnevnih rasprava u tim domovima na kojima su bili i predstavnici razvojačenih Branitelja izvlačili na sporedne i podrumske izlaze u sigurnost svojih domova,dok su se razvojačeni Branitelji ulicama Sarajeva i na graničnim prijelazima „krvili“ sa specijalnom i temeljnom policijom,trpeći batine, uvrede, omalovažavanja od svih i svakoga,pa čak i šutnju od predstavnika vjerskih zajednica u FBiH što je najžalosnije od svega. Pala je i prva kolateralna žrtva braniteljskih prosvjeda u FBiH a  ta žrtva je Ramo Bećirević iz Zenice kojemu  je nakon uhićenja na jednom od  prosvjedu u Sarajevu otkazalo srce.

Prije nekoliko godina u Ališpašinoj 41 u Sarajevu je voljom manjeg dijela pripadnika Armije BiH formiran tzv“kamp heroja“koji su pod  egidom zaštite zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja(one gore navedene tri točke Rezolucije Branitelja)na prosvjedima diljem FBiH okupili znatan broj pripadnika Armije BiH i HVO-a,ali su s druge strane izazvali sukob s određenim udrugama Armije BiH i HVO-a koji su štitili izvorni tekst Rezolucije Branitelja. Zbog različitih stavova u pogledu provedbe odnosno implementacije Rezolucije Branitelja UZB ŽZH se razišla s UZB/Borci BiH u veljači 2018.godine dok su se mnoge udruge Armije BiH potpisnice Rezolucije branitelja razišle s tzv“kampom heroja“u Sarajevu koji su početkom tih razlaza djelovali s predstavnicima UZB/Borci BiH, no i tu je slijedio razlaz,nakon čega su članovi i predstavnici tzv“kampa heroja“nastavili daljnju borbu na tzv“provedbi“Rezolucije Branitelja i postigli dogovor s federalnim ministrom Branitelja Salkom Bukvarevićem  u svezi usvajanja Federalnog zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji premda je isti po svim indikatorima protuustavan,diskriminirajući,nakaradan,nerealan,neprovediv i neobranjiv na svakom sudu u BiH i van nje. Taj zakon je u potpunosti odudarao od izvornog teksta Rezolucije Branitelja te se u njemu umjesto braniteljskog dodatka koji je trajna kategorija uvodi pojam tzv“egzistencijalne novčane naknade“ koja je socijalna kategorija,dok se umjesto izrade Zakona o jedinstvenom registru Branitelja uvodi tzv“objava jedinstvenog registra branitelja“što je sušta suprotnost od zakona,i u toj tzv.“objavi je našlo mjesta gotovo 600 000 tzv.“Branitelja“,od kojih barem polovica nema nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama. Što se tiče treće točke Rezolucije Branitelja  odnosno moratorija na financiranje udruga odnosno smanjenje broja udruga ta točka će sačekati neka bolja vremena zbog smrti Salke Bukvarevića premda je u pripremi Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja koji je također nakaradan i po mjeri federalnog ministra Salke Bukvarevića i tzv“krovnih,temeljnih ili reprezentativnih udruga iz rata“koje niti jedan zakon o pravima branitelja u FBiH ne poznaje kao takve,no oni su zajedno s predstavnicima tzv“kampa heroja“izglasali takav zakon i sada prava iz tog zakona uživaju „lica“ koja s ratom i ranim strahotama nemaju ništa dok mnogi istinski razvojačeni branitelji iz obje vojne komponente zbog niza protuustavnih i diskriminirajući odredbi pravo na tzv „egzistencijalnu novčanu naknadu“ne mogu dobiti niti će je ikada dobiti.

Konačno na kraju životnog puta svakog čovjeka ljudi će razglabati da li je ta i ta osoba u svom životu učinila više dobrih ili loših dijela,pa će se takve priče pričati i o pokojnom federalnom ministru branitelja Salki Bukvareviću. Mnogi će govoriti kako je  upravo on odgovoran za mnoge prolivene suze,krv i znoj jer je radio nepravično, po instrukcijama svoje stranke SDA, premda je raspolagao sa cifrom od preko 600 milijuna KM na godišnjoj razini od proračuna FBiH. Neki će ga braniti jer im je zadržao njihova nezakonito stečena prava branitelja,kao i oni kojima je omogućio uvođenje u pravo branitelja premda ni po čemu to ne zaslužuju. Neki će ostati po strani i „ne bi se štel mešati“jer ih se borba razvojačenih branitelja po graničnim prijelazima i ispred institucija zakonodavne i izvršne vlasti diljem FBiH nije nimalo ticala. Konačno čiji je broj veći?Da li je više onih koje je politika Salke Bukvarevića jako skupo koštala ili onih kojima je ta politika pogodovala. Mišljenja smo kako je njegova politika mnoge istinske razvojačene branitelje u FBiH iz borbenih postrojbi ostavila na dnu u kaljuži njihove krvi,znoja i suza,u očaju,bespomoćnosti  a to nisu ni po čemu zaslužili. Dokazi za to su čiste brojke odnosno matematika. Od ukupnog broja članova URB HVO-a ŽZH kojih ime preko 500 njih je tek nekoliko desetina dobilo tzv“egzistencijalnu novčanu naknadu dok je preostali ogroman dio njih ostao bez tih prava. Opravdano držimo kako je ista situacija i u komponenti Armije BiH.

Ipak mi smo kršćani i vjernici i o pokojnicima ne treba ružno govoriti ali se mora istinom progovoriti. Neka je njemu pokoj vječni jer ćemo konačno svi doći pred našega stvoritelja bez ičega kako smo i došli na ovaj svijet. A kako ne bi zaboravili na kraju dužni smo reći i to kako Salko Bukvarević ništa ne bi mogao štetnog učiniti razvojačenim Braniteljima u FBiH da nije imao svesrdnu podršku stranke HDZ BiH na svim razinama. Neka taj crimen do kraja svog ovozemaljskog života nose svi oni koji su u tim tajnim i javnim dealovima sudjelovali kako bi unesrećili istinske razvojačene Branitelje iz borbenih postrojbi u FBiH.

Braniteljski portal.ba