Klub oporbenih vijećnika ispred kluba HDZ 1990 i neovisne vijećnice Ljiljane Pirić, kluba vijećnika HSP-a BiH i vijećnka HSS-a dostavilo je inicijativu koju su jučer 23.12.2022. također dostavili u zgradu općine Posušje, a kojom traže smjenu direktora JP Vodovod, gosp. Frane Lebe.

Kako kažu, razloga za smjenom gosp. Lebe je mnogo, a JP Vodovod je najvažnije javno poduzeće općine Posušje. Kao razlog navode da godinama JP Vodovod nije solventno, dobivaju se poslovi bez javnog natječaja, a privatne tvrtke radove izvode sa strojevima JP Vodovod.

“Na 19. sjednici OV , održanoj 9.11.2022. godine v.d. direktor Vodovoda gosp. Lebo tvrdi da prilikom zapošljavanja u JP ne raspisuje javni oglas jer kako on kaže „nije obvezan”. Njegove tvrdnje da nije obavezan nisu točne. ( prilog – Zakon o radu “Službene novine Federacije BiH”, broj:26/16 i 89/18 , članak 20.a)

U izvješću o radu JP Vodovod koje je radila Uprava JP Vodovod podaci o iznosu duga su lažirani u odnosu na revizorsko izvješće o radu JP Vodovod d.o.o koje je radio ovlašteni revizor, vidljivo iz bilance stanja ( Nadzorni odbor je usvojio izvješće, samim tim snosi dio odgovornosti, prilog izvješće o radu JP Vodovod za 2021. godinu”, navode.

Iz oporbe ističu da je za vrijeme trajanja dva mandata direktor Lebo povećao dug JP Vodovod d.o.o.

“Nije uspio napraviti glavni projekt za izgradnju pročistača pitke vode, za koji je FBiH osigurala novce u iznosu preko 4.171.507.66 KM , a Vlada ŽZH je kraj 2022. god. označila kao početak realizacije projekta, novce za izradu glavnog projekta u iznosu od 100 000kn, osigurale su Vode RH, jedina obveza direktora Lebe je bila ispravno raspisati javnu nabavku sa svim pratećim stavkama i to nije uspio, razlog poništavanja javne nabavke bio je obvezan objasniti Skupštini društva. Zbog direktorovog neznanja ili nemara još uvijek ne možemo imati financijsku dobit, obzirom da će grad Imotski kupovati vodu od Općine Posušje kada budemo imali pročistač (prilog- poništenje Javne nabave, za izradu glavnog projekta pročišćivača pitke vode”, kažu.

Posebno mu zamjeraju netransparentno trošenje čime je direktor Lebo doveo poduzeće do blokade računa.

“JP Vodovoda d.o.o od strane Porezne uprave, zbog neizmirenih dugovanja za doprinose zaposlenih, te je poduzeće doveo u situaciju da uzima poslova od firme „Mrka ljut”, zbog nemogućnosti direktnog javljanja na javne nabavke i uz odgovarajuću proviziju.

Niti jedna banka ne želi JP Vodovod d.o.o dati kredit, zato što je većina imovine JP Vodovod d.o.o pod hipotekom zbog dugovanja MH Senjakovina, upravna zgrade i vodosprema Senjakovina, a opet sve zbog neznanja u upravljanju direktora Lebe (URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE prilog Revizorsko izvješće za 2020.godinu o radu JP Vodovod, str.19.)”, zaključuju oporbenjaci u zajedničkoj inicijativi.

Hercegovina.info