Dana 14.03.2022.godine Braniteljskom portalu .ba se pismenim putem obratio Vlado Soldo iz Gornje Britvice, grad Široki Brijeg. Povod za njegovo obraćanje braniteljskom portalu. ba je donošenje rješenja od strane Općinskog suda u Širokom Brijegu broj:64 0 V 054163 22 V 2 od 07.03.2022.godine kojim se njegovom bratu Marinku Soldi, razvojačenom Branitelju HVO-a, RVI, s trajnim psihičkim oboljenjem produžuje boravak u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac u trajanju od 6/šest mjeseci.

Napomene radi njegovom bratu Marinku Soldi je dana 22.11.2021. godine rješenjem istog suda broj:64 0 V 054163 21 V određen prisilni smještaj u JZU Sokolac u trajanju od 6/mjeseci zbog Kaznenog djela Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti iz čl.359.u svezi s stavom 1.KZ FBiH.

Bez obzira što se Vlado Soldo njegov brat i zakonski staratelj žalio na navedenu presudu Županijskom sudu u Širokom Brijegu taj sud je svojom presudom odbio njegovu žalbu, dok je sudac Općinskog suda u Širokom Brijegu Dario Stanić izdao pismeni nalog da se on prije rješavanja žalbe na županijskom sudu prisilno odvede u JZU Sokolac što su djelatnici pravosudne policije ŽZH(njih 6/šest), i učinili dana 25.09.2021.godine, subotom u ranim jutarnjim satima ne dozvolivši mu ponijeti niti najosnovnije higijenske stvari i garderobu o čemu je braniteljski portal.ba pravodobno izvijestio javnost. Od svega je najvažnije napomenuti kako je Marinko Soldo prisilno odveden u JZU Sokolac premda nije završen izvanparnični postupak njegovog prisilnog smještaja u toj ustanovi, zbog čega se Vlado Soldo,njegov brat i zakonski skrbnik žalio na više adresa, a poglavito Pravosudnoj policiji u FBiH, sa sjedištem u Sarajevu koji su mu odgovorili kako su postupili po nalogu-naredbi suca Općinskog suda u Širokom Brijegu Darija Stanića .

Primjerak naloga-naredbe suca Darija Stanića još nije dostavljen Vladi Soldo poradi poduzimanja odgovarajućih zakonskih koraka protiv njega.

Sada cjelokupnoj javnosti objavljujemo pismo Vlade Solde u svezi najnovijih događanja i produljenja prisilnog smještaja njegovog brata Marinke Solde na još 6/šest mjeseci bez ikakvih preinaka:

Poštovani!

Pred općinskim sudom u Širokom Brijegu je vođen postupak po obavijesti Županijskog Tužiteljstva u Širokom Brijegu kako bi se mom bratu Marinku Soldi produžio prisilni smještaj u JZU Sokolac na još 6/šest mjeseci a sve temeljem prijedloga te ustanove za produljenje njegovog boravka u toj ustanovi na još 6/šest mjeseci. Taj prijedlog JZU Sokolac je temeljila na mišljenju sudskog vještaka neuropsihijatra koji nije zaposlen u ustanovi gdje je prisilno smješten moj brat Marinko Soldo.

To mišljenje je napisao sudski vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović iz Sarajeva koji je naveo kako je kod mog brata izraženo trajno duševno oboljenje paranoidne šizofrenije, te je predložio njegovo zadržavanje u JZU Sokolac zbog opasnosti od rizika opasnog i ugrožavajućeg ponašanja prema okolini i samom sebi.

U postupku koji je vođen pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu razmatran je i izvještaj JZU Sokolac u kojemu stoji kako je moj brat trajno duševno obolio te kako postoji opasnost od njegovog opasnog ponašanja za sebe i okolinu, te i oni predlažu produljenje njegovog boravka u toj ustanovi za još 6/šest mjeseci.

Takvim mišljenjima JZU Sokolac i sudskog vještaka Omera Ćemalovića su se u potpunosti priklonili njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Žarko Zeljko iz Širokog Brijega i predstavnik Centra za socijalni rad u Širokom Brijegu, dok sam se ja kao njegov zakonski staratelj tome oštro usprotivio zbog niza razloga za koje držim kako su u potpunosti opravdani.

No, od svega za mene kao svjedoka tih događanja pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu najbolnije je ponašanje njegovog odvjetnika po služenoj dužnosti Žarka Zeljke, kojeg ja nisam birao već je on određen odlukom Općinskog suda u Širokom Brijegu, a da sam imao financijsku mogućnost izabrao bih sam odvjetnika koji bi ga kudikamo bolje od njega zastupao, jer i on kao i svi drugi ljudi ovog svijeta koji se nađu pod nemilosrdnim pravosudnim kandžama ima pravo na pravnu zaštitu.

Bez obzira na odvjetničku etiku i moral kojeg svi odvjetnici ovog svijeta moraju poštivati i braniti svoje klijente,neovisno jesu li sami odabrali odvjetnika ili im je on dosuđen po službenoj dužnosti oni moraju braniti interese svojih klijenata, što odvjetnik Žarko Zeljko ne čini već zapravo sudjeluje u zločinačkom poduhvatu protiv mojeg brata s krajnjim ciljem njegovog dužeg zatvaranja u psihičkoj ustanovi(na vrijeme koje može potrajati doživotno), umjesto da predlaže dokaze i činjenice koji idu njemu u prilog a takvih činjenica i dokaza je na bezbroj a koje sam ja na sudu pokušao prezentirati uređujućem sucu Josipi Koroušić i Tužiteljstvu ŽZH, no moj glas se ne uvažava, ignorira, i olako prelazi preko njega kao da ne postojim premda sam i sam 100% civilni invalid koji je cijeli svoj život podredio skrbi za svog brata, razvojačenog Branitelja HVO-a, RVI, koji je zbog Domovinskog rata i teških životnih okolnosti trajno duševno obolio.

Bez obzira što sam ja na sudu naveo niz dokaza i činjenica kako moj brat Marinko Soldo preko 2/dvije i po godine od nemilih događanja kada su ozlijeđeni policajci PU Široki Brijeg pred našom obiteljskom kućom u Gornjoj Britvici nije načinio nikome ništa loše, da je sa mnom surađivao i pomagao mi u kućanskim i poljoprivrednim poslovima, te nije predstavljao nikakvu opasnost ni za sebe a ni druge, što mogu potvrditi sva moja braća i sestre, rodbina, naši susjedi, prijatelji i da bi njegov smještaj u JZU Sokolac za njega bilo pogubno i dovelo do njegovog trajnog bespovratnog oštećenja a kamoli produljenje njegovog boravka u toj ustanovi ,sud olako prelazi preko mojih dokaza i činjenica i produljuje mu prisilni smještaj u toj ustanovi za još 6/šest mjeseci što je nedopustivo, zapravo strašno.

Najstrašnije i najžalosnije od svega je što naš pravosudni i represivni sustav u sprezi s onima koji im pomažu u svekolikom emocionalnom i fizičkom teroru nad mojim bratom Marinkom žele jednog istinskog razvojačenog Branitelja iz borbenog sektora, i RVI trajno uništiti na emocionalnom i fizičkom polju. Ako se tako ophode prema istinskim Braniteljima što li tek čine drugima.

Ja, dolje potpisani Vlado Soldo se nikako ne mogu oteti dojmu kako je u slučaju mog brata Marinka na djelu izrežirana i orkestrirana zločinačka kampanja protiv koje se ja borim sam i protiv koje ću se boriti dok sam živ.

Kao prvi korak žali ću se Županijskom sudu u Širokom Brijegu na ovo nakaradno rješenje Općinskog suda u Širokom Brijegu kojemu je njemu produljen prisilni smještaj u JZU Sokolac u trajanju od 6/šest mjeseci. Paralelno s tom žalbom redovito ću izvještavati sredstva javnog priopćavanja u zemlji i inozemstvu o nezakonitim radnjama Općinskog suda u Širokom Brijegu, ŽT ŽZH, JZU Sokolac,Pravosudne policije ŽZH,a poglavito nemoralnog, protucivilizacijskog, neprofesionalnog, ponašanja odvjetnika Žarka Zeljke dodijeljenog po službenoj dužnosti mom bratu Marinku Soldi, koji umjesto da ga brani i istinski zastupa priklanja se ŽT ŽZH, JZU Sokolac,te mišljenju sudskog vještaka neuropsihijatra Omera Ćemalovića, umjesto da njegovo mišljenje ospori u svim dijelovima i zatraži novo sudsko vještačenje po drugom sudskom vještaku neuropsihijatru.

Osim toga taj odvjetnik Žarko Zeljko tijekom cijelog postupka protiv mog brata nije sa mnom surađivao niti u jednom dijelu niti je tražio od mene moje mišljenje i sugestije kako bismo mog brata oslobodili iz JZU Sokolac što je za njega najbolje rješenje jer nikome nije učinio nikakvo zlo već dvije i po godine, pa čak i u vrijeme događanja ispred naše obiteljske kuće u Gornjoj Britvici kada su ozlijede na policajcima nastale spletom nesretnih okolnosti.

Ovo me sve podsjeća na situaciju kada odvjetnik koji je dodijeljen po službenoj dužnosti nekom ubojici kojemu prijeti višegodišnja zatvorska kazna umjesto smanjenja njegove kazne na najmanju moguću zatraži od suda da ga osude na najvišu moguću kaznu ili ne daj Bože na smrtnu.

To se nažalost događa u našem Širokom Brijegu za koji je moj brat Marinko Soldo krvario u Domovinskom ratu koji ga je između ostalog koštao njegovog fizičkog i emocionalnog stradavanja zbog kojega je sada smješten u JZU Sokolac gdje mu je odlukom bešćutnih pravosudnih organa potpomognutih raznim srodnim službama iz ŽZH određen prisilni smještaj koji ga može koštati života.

Bez obzira na sve gore navedeno oni koji su ga osudili i prisilno odveli u JZU Sokolac mimo svih pozitivnih odredbi koje vrijede u BiH i na međunarodnom planu, a poglavito Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, te o Međunarodnoj konvenciji o zaštiti invalidnih osoba, Ustavu BiH ,moraju znati kako ih čeka pravda po djelima njihovim ako ne na ovom svijetu onda zasigurno na onome u kojega vjerujem svim srcem svojim, svim umom i svom dušom svojom.

Na tom Božanskom sudu će se odlučivati drugačijim mjerilima i drugačijim očima koje nisu od ovog svijeta, a koje ne znaju drugačije već po istini i ljubavi iznad kojih nema drugih istina i drugih ljubavi.

Vlado Soldo.

BraniteljskiPortal.ba