U organizaciji CGS-a(Centar za građansku suradnju)iz Livna u Gradskoj vijećnici Širokog Brijega dana 19.kolovoza 2022.godine s početkom u 13,00 sati je održana Obuka za predstavnike mjesnih zajednica,organizacija civilnog društva i građana/ki na temu:

„Metode i utjecaj komunikacije:Vještine odnosa s javnošću(usmena i pisana medijska prezentacija:priopćenja za javnost,najave,oglašavanje).

Obuku je otvorila koordinatorica projekta Ivona Mišković koja je u kratkim crtama predstavila današnju temu,naglasivši kako se do ove teme došlo iz prethodnih razgovora i dogovora s predstavnicima MZ i nevladinih udruga s područja HBŽ, i ŽZH, kojim je rukovodio CGS iz Livna.

Naglasila je također kako su komunikacija i odnosi s javnošću jako bitan segment koji doprinosi poboljšanju položaja MZ i nevladinih/civilnih udruga u društvu.

Isto tako navela je pozitivne primjere gdje su predstavnici određenih MZ postigli značajne rezultate pri apliciranju i dobivanju značajnih novčanih sredstava od FBiH od kojih je izdvojila primjer MZ Podbila iz Posušja, koju predstavlja Milan Budimir predsjednik i gdje je CGS Livno zakazao sastanak u Posušju za dan 01.rujan 2022.godine kako bi svi zainteresirani predstavnici MZ i nevladine/civilne udruge s područja ŽZH mogli iz prve ruke saznati iskustva razmjene dobre prakse koja im može koristiti u daljnjem radu.

Ona je nakon uvodnog dijela predstavila trenericu na obukama gđu. Željku Mihaljević,novinarku sa dugogodišnjim iskustvom rada na raznim medijima kao što su:FTV, Radio Slobodna Europa, Večernji list itd.

Ona je temu predstavila na primjeren način koristeći slajdove na kojima su bile ispisane natuknice današnje teme s akcentom na načine komunikacije između medija i građana, MZ, općina, Gradova i obrnuto.

Isto tako obratila je pozornost kakve se poruke odašilju u javnost jer jednom odaslana poruka u javnost postaje javna i više nije vlasništvo njenog kreatora već javnosti koja je primila tu poruku putem sredstava javnog prioćavanja. Takva se poruka ukoliko je njen sadržaj pogrešan ili lažan u nekom dijelu se može povući, ispraviti jer nitko nije savršen i svatko može pogriješiti ali istinita informacija je srž pravilnog medijskog priopćavanja.

Naglasila je također važnost nastupanja u medijima, te je postavila neka pitanja kao što su:“Što novinar očekuje od vas kao sugovornika a što vi očekujete od njega?“

U pripremi za medijski nastup svatko tko medijski istupa mora pripremiti tri kvalitetna pitanja kojih se mora držati i ne odudarati od teme, te je naglasila važnost konferencije za medije, kao i komunikaciju na relaciji građani-MZ-općina-Grad, od kojih je posebno naglasila važnost komunikacije tipa: “Od vrata do vrata“ kao najučinkovitijeg načina komunikacije u nižim lokalnim sredinama tipa MZ-a.

Na kraju je dala jedan test prisutnima da u kratkim crtama opišu današnji sastanak-obuku koristeći osnovna pitanja:

-tko,
-što,
-kada,
-gdje,
-zašto
-kako

na koje su neki predstavnici MZ-a i civilnih udruga dali svoje pismene odgovore s kojima je trenerica obuke Željka Mihaljević bila zadovoljna a koji će biti koristan indikator svima u daljnjem djelovanju.

Nakon završene obuke sudionici obuke su otišli na druženje i čašicu ugodnog razgovora u ugostiteljski objekt gdje su razmijenili svoja pozitivna iskustva.

Vlado Marušić/Braniteljskiportal.ba