Obilježena 32. obljetnica pogibije Josipa Jovića: “Policija je obavila prve ratne zadaće i dala prve žrtve”

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim programom, prilikom kojega su 23-trojici novih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko dodijeljeni amblemi, na Plitvicama je u petak obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića.

Vijence za obilježavanje tzv. ‘Krvavog Uskrsa’ položili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao što su Udruga ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko ’90, Udruga Tigar ’90./’91. Rakitje, Udruga Posebne jedinice policije Kumrovec ’90., Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske i udruge Prvi hrvatski redarstvenik.
Božinović je rekao da su dečki iz Rakitja, Lučkog i Kumrovca prije 32 godine akcijom sprečavanja neprijatelja u naumu da strateški odsječe sjever i jug Hrvatske pokazali da smo počeli stvarati snage sposobne za najsloženije zadaće.

“To je bila poruka ohrabrenja hrvatskoj javnosti, ali i poruka neprijatelju da zna na kakvu će naići odlučnost hrvatskog čovjeka da brani svoju grudu”, kazao je.

Hrvatska policija je obavila prve ratne zadaće u Hrvatskoj i dala prve žrtve, što je vjerojatno jedinstven primjer u svijetu sudjelovanja policijskih snaga u obrani države u ratu.

“Na tu ulogu hrvatske policije smo itekako ponosni, a obljetnice koristimo ne bismo li mlađim generacijama poslali poruku kako je stvorena hrvatska država, tko ju je branio i tko je danas brani”, poručio je Božinović.

Dodao je kako je od 2017. u specijalnu policiju uloženo 27 milijuna eura. “Svo ulaganje u policiju, opremu i materijalni status čini taj posao atraktivnim”, rekao je ministar. Molitvu je predvodio biskup Jure Bogdan koji se zapitao što bi od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo hrabrih branitelja.

“Kao kršćani prosvijetljeni vjerom svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegova uskrsnuća ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može i neće izgubiti. Čovjek može zaboraviti, krivo vrednovati žrtvu, ali Bog ne zaboravlja”, poručio je Bogdan.

Dnevnik.hr