U organizaciji Općine Kupres, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te općine i Udruge specijalne policije iz Domovinskoga rata HR HB, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na Kupresu je u srijedu obilježena 27. godišnjica od oslobođenja Kupresa i Dan Udruge Specijalne policije (USP) iz Domovinskog rata HR HB.
Obljetnica je započela svetom misom zadušnicom za poginule hrvatske branitelje u crkvi Svete obitelji u Kupresu HB koju je predvidio župnik don Tomislav Mlakić uz koncelebraciju svećenika, nakon čega je na kupreškim ulicama upriličen svečani mimohod branitelja koji je predvodio orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ispred spomen-obilježja hrvatskog naroda za sve žrtve Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata u Kupresu vijence su položili i zapalili svijeće brojna izaslanstva, udruge proistekle iz posljednjeg rata, hrvatske političke stranke te predstavnici općinske i županijske vlasti i gradova prijatelja Kupresa.

Budući je u srijedu i Dan Udruge specijalne policije MUP-a HR HB, položeni su vijenaci i na spomen obilježju poginulim pripadnicima specijalne policije MUP-a HR HB Dražanu Lončaru i Ivanu Miličeviću te Ivi Bubnjiću i Bošku Livančiću.

Obilježavanje godišnjice je započelo 2. studenoga polaganjem vijenaca na Spomen obilježju Suho polje, masovnoj grobnici Kupreško polje, ispred Spomenika vukovarskim braniteljima te na Spomen obilježju poginulim pripadnicima specijalne policije.

Ispred masovne grobnice Ogledala iz II. svjetskog rata služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio kupreški župnik don Tomislav Mlakić, prenosi Fena.

Inače, prva združena akcija Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine, operacija Cincar završena je 3. studenog 1994. Operacija je počela 1. studenog, a ime je dobila po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njezinom istoimenom vrhu.

Operacijom je oslobođen veći dio Kupreške visoravni zajedno s Kupresom. Ukupno je oslobođeno područje površine oko 600 četvornih kilometara, a vojska bosanskih Srba odbačena je dalje od planine Cincar te je otvorena prometnica Bugojno-Livno.

Operacija Cincar ujedno je bila uvod u hrvatske oslobodilačke operacije koje su uslijedile: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95. i Oluja.

Jabuka.tv