Osobe sa invaliditetom ogorčene zbog Vlade FBiH: Spremni smo i na radikalizaciju protesta

Mi nemamo vremena za čekanje da njima proradi savjest, ukoliko je uopće imaju, saopćeno je iz Unije osoba i organizacije osoba sa invaliditetom u FBiH

Više od pola mjeseca je prošlo od održavanja protestnog skupa ispred zgrade Vlade Federacije BiH, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, kada je veliki broj osoba sa invaliditetom i članova njihovih porodica od Vlade zatražio ispunjenje zahtjeva kojima bi se poboljšao položaj ove populacije kojoj je egzistencija odavno ugrožena, a prava uveliko zanemarena.

  • Šokirani smo činjenicom da niko iz Vlade nije poduzeo nijedan korak, niti izrazio spremnost da krene u realizaciju ovih zahtjeva, što nas navodi na zaključak da ih uopšte ne interesuje katastrofalan položaj u kojem se nalaze osobe sa invaliditetom i djeca sa poteškoćama u razvoju u Federaciji BiH.

Slike i svjedočenja sa protesta, o agoniji koju preživljavaju osobe sa invaliditetom obišle su čitav svijet. Sa raznih strana dobili smo poruke podrške, razumijevanja i brige za položaj osi u našoj državi. Jedini kojih se ovo izgleda ne tiče zarađuju platu u zgradi ispred koje smo protestovali.

Mi nemamo vremena za čekanje da njima proradi savjest, ukoliko je uopće imaju!

Prinuđeni smo da se hitno obratimo svim međunarodnim faktorima koji djeluju u Bosni i Hercegovini, kako bi ukazali na poniženje kojim smo izloženi i zatražili podršku u ostvarivanju naših prava. Spremni smo na radikalizaciju protesta i korišćenje svih zakonom dozvoljenih sredstava u borbi za naša prava!

Podsjećamo da smo Vladi uputili devet zahtjeva, od čijeg ispunjenja ne odustajemo. Ne interesuju nas obećanja i parcijalna, privremena rješenja.

Pozivamo sva udruženja osoba sa invaliditetom i porodica djece sa poteškoćama u razvoju da nam se pridruže jer samo zajedno možemo doći do ispunjenja naših prava, saopćeno je iz Unije osoba i organizacije osoba sa invaliditetom u FBiH.

Dnevni.avaz