Obitelji žrtava i okupljeni upozorili su u ponedjeljak kako niti nakon 29 godina nisu procesuirani odgovorni za ratni masakr nad 36 hrvatskih vojnika i civila među kojima je bilo i dvogodišnje dijete u mjestu Buhinim kućama u središnjoj Bosni, kojega su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH i mudžahedini.

Mimohodom od naselja Buhinih Kuća kod Viteza do mjesnog groblja Topala odana je počast ubijenim Hrvatima. Ispred spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, te su pročitana imena svih poginulih. Župnik fra Velimir Bavrka je predvodio misu.

Predsjednica Udruge obitelji nestalih i poginulih branitelja središnje Bosne Ljubica Garić istaknula je kako nitko od počinitelja niti nalogodavaca masakra u Buhinim kućama nije odgovarao pred zakonom. Pri tome je izrazila bojazan kako se pravda neće ostvariti.

“Treba provesti pravdu radi budućih generacija. Ali bojim se da se to neće dogoditi. Prošlo je 29 godina i do sada nema ničega”, rekla je Garić.
Ona je upozorila kako se potencijalne hrvatske svjedoke ovoga zločina zastrašuje tako da ih se nakon davanja iskaza poziva pred pravosudne institucije u BiH sumnjičeći ih za ratne zločine. Ona je dodala kako su Hrvati u Buhinim kućama ubijeni na svojim kućnim pragovima.

Napad na strateški važnu lokaciju Buhine kuće izveli su 9. siječnja 1994. godine pripadnici bošnjačke Armije BiH uz mudžahedinske borce pristigle iz muslimanskih zemalja svijeta. Cilj te akcije bilo je presjeći hrvatsku enklavu u središnjoj Bosni na dva dijela, što su pripadnici HVO-a uspjeli spriječiti. U tome napadu ubijeno je na iznimno okrutan način uz ritualna postupanja 36 hrvatskih civila i vojnika.

Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danijel Grbavac koji je ubijen u naručju oca koji je bježao ispred napadača. Neposredno prije toga iz vatrenog oružja ubijena je i njegova majka Ankica.

U obitelji Vidović tada su ubijena četiri člana. Pred Sudom BiH niti Haaškim tribunalom nitko nije odgovarao za ovaj jedan od najtežih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH u proteklom ratu. (Hina)

Kamenjar.com