U ove sparne ljetne dane, u vrijeme godišnjih odmora, kad se i staro i mlado iz zemlje i inozemstva iskrca diljem Jadranske obale, uz napomenu kako se na tu obalu iskrcavaju oni koji to sebi mogu priuštiti, a jako je zanimljivo kako je taj broj pozamašan, što ostavlja dvojbu u glavama onih koji smatraju kako su Hrvati iz RH i BiH u globalu u jako lošem financijskom stanju, zapravo siromašni, pa nisu načisto sami sa sobom :otkud ljudima pare za provode i tulumarenje na moru a „žive jako loše.“

Ako se uzme u obzir kako je velika većina ovih gore krvavo radila proteklu godinu ili godine u inozemstvu kako bi uštedjeli koji EUR te se isfiltrirali od nakupljenih čestica prašine po Njemačkim i drugim privatnim poduzećima diljem EU, stvari postaju koliko-toliko jasnije, no nikada dovoljno, nikada do kraja.

Među svim tim inozemnim i domaćim turistima ,kojih je ove godine popriličan broj istetoviran po većem dijelu tijela, daju se zamijetiti i oni koji nikada nisu kročili nogom u treće zemlje a jako lagodno i bezbrižno žive, na grbači svojih uhljebljenih roditelja, ili su i sami uhljebljeni u razno razna JP i JU, diljem RH i BiH da ih ne nabrajamo poimenice jer ih svi znamo.

Stoga nije nikakvo čudo vidjeti cijele takve obitelji kako sjede uz najelitnija mjesta na plažama diljem Makarske rivijere da bi nakon plivanja i sunčanja svoje mjesto pronašli u restoranima uz samu plažu i tu objedovali ne vodeći računa o cijenama koje su se udvostručile zbog novonastale krize u svijetu.

Nitko od njih ne razbija glavu o izborima u BiH zakazanima za 02.listopad 2022.godine na kojima će Hrvate u BiH pa i one koji su se razbježali diljem kugle zemaljske predstavljati Borjana Krišto, kao „najljepše i najbolje biće“ koje je HDZ tj,HNS mogao predložiti za te izbore premda nju ne bije nimalo dobar glas među Hrvatima u BiH i van nje ,među kojima je Hrvat iz Livna,Frano Krišto, student, njen susjed, koju je gađao kamenčićima, i koji je zbog progona pravosudno-represivnih organa bio prinuđen napustiti svoje ognjište i otići u inozemstvo, a takvih je usudim se reći barem 85%.

Jadna Borjana je žrtvovana za ove izbore voljom vrhuške njene stranke HDZ BiH i njihovog dobročinitelja dr.Dragana Ćovića, s čime su se složili i priljepci u HNS-u iako svi duboko svjesni kako ona nema nikakvih šansi u srazu s nepostojećim, parazitom, idiotom, budalom, šarlatanom, zlatnim ljiljanom, zlatnim teletom, ne Hrvatom, ateistom,personom non grata Sejdom Bjramovićem alijas Željkom Komšićem.

Podmetnuvši svoja nejaka pleća Borjana Krišto postaje svojevrsna paradigma priglupih, neosviještenih Hrvata koji opijeni dr.Franjom Tuđmanom i „ADZ-om“ne vide dalje od nosa jer smatraju kako je s dr.Franjom Tuđmanom započeo novi život koji s njim i završava, te kako izvan dr.Franje Tuđmana i „ADZ-a“nema ništa.

A Borjana Krišto nema nikakve sveze s vjekovnom težnjom hrvatskog naroda koju je oživotvorio dr. Franjo Tuđman zahvaljujući spletu povijesnih okolnosti a poglavito zahvaljujući pripadnicima HV-e, HVO-a i HOS-a s čime Borjana Krišto i njeni mentori koji je guraju u vatru nemaju apsolutno ništa, a zapravo imaju sve što su oni krvlju, znojem i suzama stvarali i plaćali.

Zapravo Borjana Krišto simbolizira i predstavlja sve protiv čega se Hrvati vjekovno bore pa i pisac ovih redaka jer ona predstavlja sustav koji ne poznaje riječi: jednako, pravično, dosljedno, principijelno, altruistično, demokratsko, domoljubno, već sve suprotno od toga.

Ona predstavlja sustav koji želi zadržati status quo u kojemu nema mjesta drugačijem i sposobnijem već istom i podobnjem, ne misleći pri tome na riječ „drugačiji“ koja simbolizira jednakopravnost istospolnih zajednica, i LGBTIQ osoba, abortus, eutanaziju, čemu se ona zacijelo priklanja, odnosno čemu će se prvom prigodom prikloniti, niti ona predstavlja sustav u kojemu će istinski Branitelji dobiti svoja trajna i zaslužena prava koja je upravo ona degradirala do najniže mjere čemu smo svi svjedoci kada se odlučivalo o nadležnosti liječničkih komisija za utvrđivanje statusa RVI u FBiH, kada su pripadnici HVO-a morali ići na I-stupanjsku i II-stupanjsku komisiju u Mostar i Sarajevo gdje su mahom svi odreda izgubili svoja prava od tih komisija u čijem sastavu su bili plaćenici i podobnici muslimansko-bošnjačke politike u BiH umjesto da su takve komisije ostale po njenim županijama što je jedino pravedno i ispravno, no zahvaljujući njenom blagoslovu ispred hrvatskog naroda te su komisije formirane u Mostaru i Sarajevu jer ona kao politički podobna osoba nema blage sveze s braniteljskim problemima niti ju je to interesiralo osim njenog političkog napredovanja.

Podugačak je spisak nastojanja Borjane Krišto preko njenih mentora za zadržavanje status quoa na štetu istinskih Branitelja i hrvatskih domoljuba od kojih su mnogi napustili svoja vjekovna ognjišta tražeći sreću u trećim državama pobjegavši od nje i njene politike. Od politike onih koje ona predstavlja de iure i de facto. Od politike HDZ BiH kratko i jasno.

I sada su Hrvati njenom kandidaturom pred izbore u BiH stiješnjeni i stavljeni u dilemu za koga glasovati. Ako Hrvati kao pravilo uzmu da nitko od njih neće glasovati za opskurnog i mizernog idiota Komšića kao jedina opcija ostaje ona. Ukoliko pak Hrvati plebiscitarno odluče njoj ne dati glas a ni Komšiću on glatko pobjeđuje.

Ukoliko pak glasači HDZ BiH svi do jednoga daju glas njoj ,ona opet gubi izbore jer je to malo i nedovoljno. No, u ovom slučaju mene kao pisaca ovih redaka ne interesiraju glasači HDZ BiH jer bi oni svoj glas dali teletu da je kandidiran za člana Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda, već mene interesiram ja, jer sam postavljen u dilemu ni kriv ni dužan.

Ukoliko dam glas njoj cijelo moje biće će se pobuniti protiv toga jer me boli činjenica da ja kao savjestan Hrvat i Branitelj ne mogu zaokružiti nekog Hrvata koji bi uživao najveće povjerenje hrvatskog naroda u BiH i van nje, a takvih zacijelo Hrvati imaju, a on nije ponuđen jer je ponuđena ona, Borjana, mimo izvorne volje hrvatskog naroda a sve zahvaljujući šutnji i izdaji predstavnika minornih strančica u HNS-u koji nisu imali snage i principijelnosti pobuniti se protiv njenog nametanja jer ona ničim ne zaslužuje biti kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda bez obzira na epitete kojima ju je počastio naš i njihov dobročinitelj, akdemik dr.Dragan Čović.

Ovdje smo također dužni navesti i časne izuzetke koji se nisu složili s njenom kandidaturom a to je stranka HRS i hvala im na tome.

Ukoliko pak ne glasujem za nju nikako i proglasim svoj listić nevažećim automatski pogodujem Komšiću jer se njegovi glasovi samo na mom primjeru udvostručuju, što je također jako loše.

Ukoliko pak u najcrnjem scenariju ne iziđem na izbore nikako i ne gledam tu lakrdiju od izbora nisam ispunio svoju građansku i kršćansku dužnost i moj će glas otići stranci HDZ BiH najvećim stručnjacima u krađi glasova od završetka Domovinskog rata u BiH što nikako ne želim.

I upravo su to moje dileme kojima robujem ovih dana dok promatram kupače na jednoj jeftinoj plaži makarske rivijere, na koju sam otišao kako bih sprao svu prljavštinu sa sebe nakupljenu od vađenja mladih krumpira i kosidbe sijena, kako bi moja obitelj i moje koze imali što jesti u zimu.

No, takve dileme zacijelo nema Akademik i dobročinitelj dr.Dragan Čović koji je Borjanu žrtvovao za neke više ciljeve kako bi njenim porazom koji je neminovan još žešće i ljuće i opalio po muslimanskoj strani kriveći ih kako jadna Borjana nije mogla ništa učiniti protiv dirigirane i orkestrirane kampanje probosanskih stranaka koji su od viška svojih glasova opet izabrali notornog lažljivca Komšića.

I opet će s radio i TV postaja u rukama HDZ BiH frcati iskre o izmjenama izbornog zakona, o dekonstituiranju hrvatskog naroda u BiH, o nikakvoj mogućnosti konstituiranja nove Vlade FBiH, Predsjednika FBiH, Ustavnog suda FBiH i još koječega bla,bla,bla……upravo zbog izbora Komšića, potezanjem nekih novih Apelacija ustavnom sudu BiH, tužbi Strasbourgu itd.itd. a visoki predstavnik će u krajnjem slučaju donijeti mjere o uspostavljanju nove vlade mimo volje hrvatskog naroda u BiH jer nema predstavnika koji će lupiti šakom o stol, ili pak zatvoriti vrata pred nosom visokog predstavnika ukoliko on donosi odluke i mjere protiv volje hrvatskog naroda u BiH a zaista ih donosi, naroda koji ostaje obezglavljen i ostavljen u bespuću bez nade neće moći učiniti ništa upravo zbog politike HDZ BiH koji nije na vrijeme povukao ključne poteze koje bi podržao hrvatski narod u cjelini.

Zapravo HDZ BiH te poteze ne može ni povući jer nema kredibilitet u hrvatskom narodu iako vodeće vedete te stranke to smatraju, a sve to zbog svojih grijeha iz prošlosti koji nisu mali i koji su doveli do nezapamćenog egzodusa cijelih obitelji iz BiH na čemu im mogu pozavidjeti i Osmanlije.

No, od svega je ipak najvažnije izići na izbore i ispuniti svoju građansku dužnost a nikako apstinirati od izbora jer HDZ BiH kao i sve vodeće stranke u BiH neovisno iz kojeg su naroda izbore dobivaju od ukupne izlaznosti od kojih 30 do 35% a svi znamo tko su njihovi glasači.

Stoga se nitko ne može abolirati a ni opravdati ne izlaskom na izbore jer on neizlaskom postaje veleizdajnik, kukavica, egoist, suučesnik u zlu koje se sustavno čini svim narodima u BiH od završetka Domovinskog rata u BiH pa čak i u njemu samome, a poglavito hrvatskom narodu kojemu kao najmalobrojnijem prijeti nestanak s njegovih vjekovnih ognjišta o čemu stranka HDZ BiH zacijelo ne vodi računa jer vodeće vedete te stranke uljuljkane u dokolicu i vlastiti probitak ne osjećaju bilo tog naroda koji udara sve jače i jače.

Razmišljajući tako o svojim dilemama kako glasovati na predstojećim izborima dok čitam najnoviju knjigu uvažene spisateljice Radice Leko iz Posušja „Polja bijele vile“ pokušavam svoje dileme uklopiti u Riječi Svetog Evanđelja kako treba „dati caru carevo a Bogu Božje“ premda mi se Borjana ne uklapa niti u jedan dio Riječi tog dijela Evanđelja.

Kako bilo da bilo imam kojih 2 i po mjeseca kako bih razriješio svoje dileme.

Vlado Marušić,Braniteljskiportal.ba