Više tisuća protivnika mjera protiv širenja pandemije koronavirusa okupilo se danas u Berlinu kako bi prosvjedovali protiv mjera njemačke vlade koje smatraju pretjeranima.

Organizatori prosvjeda koji je prijavljen pod nazivom “Marš šutnje protiv rasizma i za naša ljudska prava” pozvali su sudionike prosvjeda da se suzdrže od političkih poruka.

“Mi smo šarena mješavina različitih društvenih grupa koja se, bez obzira na porijeklo i materijalni status, ne slaže s politiziranjem koronavirusa koje kao posljedicu ima ograničenje naših ljudskih prava”, stoji u pozivu na prosvjede.

Organizatori prosvjeda traže prekid “kampanje zastrašivanja” njemačke vlade, prenosi Hina.

Policija je izvijestila kako je prijavljeno oko 20.000 prosvjednika te kako se za sada svi drže propisanih mjera poput nošenja zaštitnih maski.

Organizatori tzv. higijenskih prosvjeda, kako se nazivaju prosvjedi protiv mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, ovim se pozivima nastoje ograditi od političke pozadine ove vrste prosvjeda.

Posljednjih mjeseci je tijekom prosvjeda dolazilo do radikalno desnih izgreda, a u kolovozu je grupa prosvjednika s ekstremno desne scene pokušala nasilno ući u zgradu Reichstaga.

Dnevnik.ba