Zatvorena vrata OHR-a slika su kako Komšićeva politika kotira kod najvažnijih saveznika za BiH i Bošnjake

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), povodom izmjena Izbornog zakona, jučer je održao konsultacije s predstavnicima političkih partija u BiH.

Šmit, međutim, nije pristao osobno se sastati s predstavnicima DF-a, napustivši sjedište OHR-a pred dolazak Dženana Đonlagića i Zlatana Begića.

Podsjetimo da su upravo Željko Komšić i njegova stranka mjesecima unazad bili najagresivniji u rušenju svakog pokušaja političkog dogovora u BiH te da se protagonisti ove stranke nisu libili visokog predstavnika (ali i druge zapadne zvaničnike) zasipati najgnusnijim uvredama.

Identično je bilo i ovog puta.

Nakon što je Šmit odbio da se spusti na njegov nivo i počasti ga svojim prisustvom, vodeći Komšićev primitivac Zlatan Begić optužio je visokog predstavnika da u BiH želi napraviti novu Palestinu, pritom kazavši i da „nećemo voditi ljubav s gospodinom Šmitom iza zatvorenih vrata niti njegovim naci-HDZ prijateljima. Usto, Begić je Šmita nazvao i kukavicom. Poručio mu je i da “pravi Palestinu u svojoj zemlji”. Podsjetimo, u prethodnim ispadima primitivizma Begić je Šmitu poručivao “neka se dere u svojoj kući”.

I taman kad smo pomislili da su rječnik i maniri Milorada Dodika civilizacijsko dno ispod kojeg je teško ići, Komšićev krkan odlučio nam je demonstrirati da može i dublje.

To što Komšić prostaka poput Begića ne samo drži u stranci nego ga smatra i najkompetentnijim za pregovore o nečemu tako krucijalnom kao što je Izborni zakon, pokazuje da je taj čovjek potpuno pogubio kompas, ako ga je uopće ikad i imao.

Naravno, što Komšić ovakvim djelovanjem sebi kopa jamu, možda bi bila i dobra vijest da svojim ponašanjem dobrano ne ugrožava i Bošnjake koji ga biraju. Međunarodna izolacija posljedica je, između ostalog, njegovih 12 godina u Predsjedništvu, a zatvorena vrata OHR-a slika su kako takva politika kotira kod najvažnijih saveznika za BiH i Bošnjake.

Svi koji su i dalje spremni na bilo koji način podržati Komšićevu opciju, nadam se da su naprosto preglupi da shvate u čemu učestvuju. U suprotnom je njihov krimen puno teži.

Podsjetimo da je Zlatan Begić 2016. godine, iz nepoznatih razloga, propustio javnu raspravu po apelaciji “Ljubić“, na koju ga je, kao bošnjačkog predstavnika, pozvao Ustavni sud BiH. Apelacija je u konačnici djelimično prihvaćena, što HDZ-u služi kao osnov da zahtijeva izmjene Izbornog zakona.

Dnevni avaz