Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prošle sedmice su iz Ministarstva odbrane BiH izuzeli svu dokumentaciju koja je vezana za događanja od 9. januara kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić postrojio pripadnike OS BiH na obilježavanju neustavnog praznika Dana RS u Banja Luci, piše Patria.

Tužilaštvo BiH, kako je to već potvrđeno, otvorilo je istragu na temelju krivične prijave koju su protiv Ivanića, ministrice odbrane Marine Pendeš i njenih zamjenika Borisa Jerinića i Seada Jusića, te načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generala Ante Jeleča, i njegovih zamjenika generala Mirka Tepšića i Senada Mašovića podnijeli SDP, DF i Građanski savez.

U međuvremenu, po odluci ministrice Pendeš, načelnik Jeleč je oformio tri komisije koje trebaju navodno ispraviti sve pravilnike odnosno procedure korištenja Počasne jedinice OS BiH. Na čelu komisija, što je apsurdno, nalaze se pripadnici OS BiH koji su odgovorni za neustavno postrojavanje vojske i narušavanje komandnog lanca 9. januara.

Iako je ministrica Pendeš najavila da će javnost biti upoznata sa rezultatima interne istrage koju je proveo poseban tim OS BiH, ni do danas, a prošlo je skoro mjesec dana, niko ne zna šta je to navedeno u izvještaju. Nezvanične su informacije, da su načinjena tri izvještaja, a da je samo onaj koji je odgovarao Pendeš i svim ostalim koji su odgovorni za narušavanje komandnog lanca upućen Predsjedništvu BiH. Riječ je o izvještaju iz kojeg su izbačeni dopisi trojice bošnjačkih oficira koji su upozorili da je postrojavanje pripadnika Trećeg (Republika Srpska) puka 6. pješadijske brigade neustavno i protivzakonito.

NAP.ba