Od 7. travnja 2022. krenuti će polaganje vijenaca poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane u brojnim općinama i gradovima širom Bosne i Hercegovine, te otpočeti obilježavanje 30.obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 17. obljetnice Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kako je jučer najavljeno, tom događajima nazočit će i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, a što je i pohvalno od njega nakon toliko godina da netko visokopozicionirani državnik RH bude dio tog velikog jubileja kad znamo što je i koliko HVO i njihovi brojni pripadnici su dali žrtve u Domovinskom ratu.

No, dolazimo do jednog paradoksa, a koji nije više ni slučajnost nego samo jedan od mnogih ruganja braniteljima od strane Dragana Čovića.

Naime, kako je najavljeno u protokolu, u četvrtak 7. travnja vojna svečanost će se održati u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru u organizaciji Prve pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH. Prema protokolu je planiran “prijavak” (raport) Mije Krešića, zamjenika ministra obrane BiH, pred kojim će se “izvršiti postrojavanje ešalona i svečana ceremonija”, a što će zasigurno “oduševiti” sve pripadnike HVO-a koji su pozvani da nazoče ovom velikom događaju.

Mijo Krešić, nikada nije bio pripadnik, niti časnik HVO-a. Naprotiv, u vrijeme osnivanja HVO-a Mijo Krešić je bio oficir agresorske Jugoslovenske narodne Armije i živio je u Prištini. U svibnju 1992. godine napušta JNA i priključio se Armiji Bosne i Hercegovine te rukovodi i zapovijeda postrojbama u okviru 2. korpusa Armije BiH. Iz rata je Krešić izašao u činu brigadira ABiH, a dobitnik je i najvećeg armijskog priznanja, “Zlatni ljiljan”.

Mijo Krešić uvidjevši mogućnost napretka u političkim vodama od 1996. postaje članom HDZ-a BiH. Ubrzo nakon toga počinje obnašati visoke dužnosti u ime Hrvata ispred HDZ-a BiH kao jedan od najpouzdanijih suradnika Dragana Čovića koji isto nema nikakve veze sa HVO, osim što je bio visokopozicionirani dužnosnik Vazduhoplovne industrije SOKO Mostar koja je slala svoje vojne letjelice da “cvijećem obasipaju” branitelje HV-a i građane Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata.

Već je dokazano u kriminalistici kako se zločinci uvijek vraćaju na mjesto zločina! Pa tako da smo to već vidjeli u mjestu Pologu za vrijeme obljetnice zaustavljanja oklopne jedinice JNA, koja je krenula u agresiju na hrvatski narod. A gdje su Dragan Čović i njegov prijatelj Mijo Krešić ponosno pozirali s ostalim brojnim dužnosnicima uz tenk, a koji je za tu prigodu simbolično postavljen na to mjesto kao podsjetnik kada je goloruki narod Širokog Brijega i okolnih mjesta stao ispred te brojne vojne agresorske mašinerije.

Ne sumnjamo kako će branitelji HVO-a u Mostaru ovog puta “prešutjeti i slegnuti ramenima” kao oni u Širokom Brijegu, kada će “prijavak” obaviti Mijo Krešić i izvršiti postrojavanje postrojbe.

Čestitamo!

Mili Marušić / OTPOR.Media