Kontra mraku…

Još jedna savezna država SAD-a proglasila je zakon kojim staje u zaštitu nerođenih: guverner Zapadne Virginije Jim Justice potpisao je novi zakon koji roditeljima zabranjuje zatražiti pobačaj ukoliko smatraju da bi se njihovo dijete moglo roditi s invaliditetom (2).

Povodom proslave Svjetskog dana sindroma Down guverner Justice oglasio se na Twitteru o potpisivanju Zakona o obrazovanju i zaštiti nerođenog djeteta s invaliditetoms kratkim komentarom kako je na ovaj način zajednici osoba s Downovim sindromom priznato zasluženo poštovanje.

Ovo je jedan od kontroverznijih zakona u Zapadnoj Virginiji usvojenih tijekom zakonodavne sjednice u ovoj godini. Zagovornici prava na izbor tvrde da je ovo samo još jedan alat za daljnje ograničavanje pobačaja u Zapadnoj Virginiji, koji je trenutno zabranjen nakon 20. tjedna trudnoće.

Tijekom rasprave o nacrtu zakona za vrijeme posljednjeg dana zakonodavne sjednice 12. ožujka, demokrat Del Evan Hansen rekao je da zakon neće učiniti ništa bitno kako bi pomogao osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, čime je u potpunosti promašio samu bit zakona.

Liječniku koji prekrši ovaj zakon mogla bi biti oduzeta liječnička licenca, a od zabrane su izuzeti hitni slučajevi ili oni slučajevi kada fetus više nije medicinski održiv. Zakonom se također zahtijeva od liječnika podnošenje izvješća za svaki pobačaj koji obave u roku od 15 dana, s izostavljenim imenima pacijentica, u kojem moraju odgovoriti je li „otkrivena ili pretpostavljena prisutnost bilo kakvog invaliditeta u nerođenom ljudskom biću“. Izvješća bi uključivala datum pobačaja i korištenu metodu, kao i potvrdu da je liječnik pitao pacijenticu je li se odlučila za pobačaj jer bi dijete moglo biti rođenom s invaliditetom.

Provjeri.hr