Na portalu Faktor ba.je objavljen tekst kako „borci“ prozivaju Nermina Nikšića predsjednika SDP i Zukana Heleza člana te stranke, i zastupnika u Zastupničkom domu BiH, a inače i bivšeg ministra branitelja FBiH, iza kojeg su ostali mnogi repovi i nezadovoljstvo branitelja u FBiH iz obje vojne komponente, zbog njihovih izjava kako su cijelo vrijeme Domovinskog rata u BiH bili pripadnici tzv.“Armije BiH“.

Ti „borci“ su objavili tzv. “sudjelovanje“u ratu njih dvojice gdje u toj tzv.“Javnoj objavi registra branitelja“stoji kako je Zukan Helez sudjelovao u ratu u BiH 570 dana dok je Nermin Nikšić bio 739 dana.

Isto tako u tom tekstu je objavljeno kako je puno ratno vrijeme u Domovinskom ratu u BiH utvrđeno u trajanju od 1360 dana u periodu od travnja 1992.godine do kraja 1995.godine,a to može vrijediti za neke njihove „borce“dok za pripadnike HVO-a to nikako nije mjerodavno jer je dosta njih počelo Domovinski rat u BiH znatno prije i to 18.09.1991.godine, a neki čak i prije tog datuma.

Na kraju teksta predstavnik tih „boraca“ Hamza Krkalić navodi kako je tzv.“Javni registar boraca“upravo i objavljen zbog lažova kao što su Helez i Nikšić.

Kako bi se neka stvar mogla sagledati u pravom svijetlu istu je potrebito dobro odvagnuti, promotriti i protumačiti iz više kutova, pa ćemo tako i ovaj tekst u tom svijetlu pokušati prikazati našim neupućenim razvojačenim Braniteljima bez ikakvih prava iz Domovinskog rata u BiH, ali i cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti.

Od 2013. godine u FBiH dvije udruge iz Domovinskog rata u BiH, i to UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH su se ustrajno i nepokolebljivo borile i zalagale za dosljednu provedbu ili implementaciju Rezolucije Branitelja u FBiH zajedno s još 70-ak udruga iz Domovinskog rata u FBiH.

Glavne točke te Rezolucije Branitelja su:

1.Usvajanje braniteljskog dodataka za sve Branitelje iz borbenog sektora bez ikakvih trajnih prava iz Domovinskog rata neovisno na godine života, njihova primanja, prijavu na zavodu za zapošljavanje, i prijavu prebivališta u BiH,

2.Donošenje Zakona o jedinstvenom registru Branitelja, njegova javna objava kao i objava svih korisnika iz BIZ-a(Braniteljsko-invalidske zaštite),

3.Smanjenje broja udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te moratorij na njihovo financiranje.

Pojavom tzv.“kampa heroja“u ul.Ališašina br.41.u Sarajevu negdje u 2017.godini na zemljištu u vlasništvu SDP BiH čiji je predsjednik Nermin Nikšić kao i Zukan Helez koji su ustupili to zemljište tom tzv.“kampu heroja“, koje sada tzv “borci“ tzv.“Armije BiH prozivaju, borba istinskih Branitelja iz FBiH se rascijepila na nekoliko frakcija da bi konačno taj tzv“kamp heroja“uzurpirao sve aktivnosti svih razvojačenih Branitelja iz FBiH i u njihovo ime sudjelovao u protuustavnom, diskriminirajućem i nakaradnom Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH, iz 2018.godine koji je u potpunosti derogirao, osramotio, ponizio i uništio istinska nastojanja Branitelja iz borbenog sektora za konačnim rješavanjem njihovih trajnih i zasluženih prava Branitelja koja su im bešćutne političke elite od završetka Domovinskog rata u FBiH sustavno uskraćivale.

Umjesto dosljedne provedbe ili implementacije Rezolucije branitelja Zakon iz 2018.godine je braniteljima ponudio tzv“egzistencijalnu naknadu“koja nije trajno pravo već socijalna milostinja koja se može ukinuti ili umanjiti ukoliko ne bude dovoljno sredstava u proračunu, a koja je iz prava izbacila najveći broj istinskih razvojačenih Branitelja iz borbenog sektora bez ikakvih trajnih prava iz Domovinskog rata, dok su se iste dočepale na desetine tisuća tzv“branitelja“koji nemaju nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama u BiH,a taj se broj svakodnevno povećava.

No, to još nije ništa u usporedbi s tzv.“Javnom objavom registra branitelja“koja je našla mjesto u tom registru. Svi znamo kako je RH isto objavila registar Branitelja u vrijeme mandata idiota i protu Hrvatskog elementa Freda Matića u kojemu je našlo mjesto preko 500 000 imena, dok ovaj tzv“javni registar boraca“u FBiH ima cca 585 000 imena.

Kada se sagledaju imena Zukana Heleza i Nermina Nikšića u kontekstu ove tzv.“Javne objave“imena od njih 585 000 što se u stvari može postići time ako ta tzv“Javna objava“kaže za Zukana Heleza kako je bio u ratu u BiH 570 dana dok je Nermin Nikšić bio 739 dana?

Žele li tu tzv“borci“,tzv.“Armije BiH“javnosti putem portala Faktor ba pokazati i dokazati kako njih dvojica lažu javnost jer nisu bili puno ratno vrijeme u Domovinskom ratu u BiH , jer obojici nedostaju dani do punog iznosa od njih 1360?

Istinskim razvojačenim Braniteljima je interesantnije utvrditi gdje su Zukan Helez i Nermin Nikšić kao i mnoga od 585 000 imena u toj tzv“Javnoj objavi registra boraca“bili zapravo i jedan dan rata, odnosno 570 odnosno 739 dana nego li se baviti njihovim lažima kako su bili cijeli Domovinski rat u BiH u toj tzv“Armiji BiH.“

Ako je to glavna intencija tih tzv“boraca“onda svi moramo prihvatiti činjenicu kako je njihova tzv.“Javna objava registra boraca“dobar potez jer raskrinkava lažnjake i dezertere ovakvim javnim priopćenjima na portalima.

No, ovdje je zapravo u pitanju nešto sasvim suprotno. Istinskim razvojačenim Braniteljima iz FBiH koji nisu ostvarili nikakva trajna prava iz Domovinskog rata u BiH uopće nisu interesantni Zukan Helez i Nermin Nikšić čija imena su našla mjesto u toj tzv.“javnoj objavi registra boraca“već zapravo ti tzv “borci“koji su preko tzv.“kampa heroja“iz Sarajeva dopustili njima dvojici a samim time i preko 300 000 imena mjesto u tom registru jer među njima ima pokojnika, dezertera, uhljeba, ratnih profitera, baba, žaba, političara i svih drugih imena koji s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa a našli su mjesta u toj tzv.“javnoj objavi registra boraca.“

Zar ti. tzv“borci“koji pišu priopćenja na portalu faktor ba misle kako su istinski razvojačeni Branitelji iz obje vojne komponente bez ikakvih prava iz Domovinskog rata sisali veslo i ne znaju kako su u toj tzv.“javnoj objavi registra boraca“našili mjesto i dr.Dragan Čović,mnogi Gradonačelnici, načelnici, ministri, njihovi pomoćnici, njihove podguzne muhe ili rektalni alpinisti, njihove tajnice, ljubavnice, rodbina do desetog koljena, i svima su upisani dani kao što su upisani Helezu i Nikšiću?

I što? Kako će kreatori te tzv.“Javne objave“ ta lica ili osobe izbaciti iz te objave kad su već upisani i gdje nitko više ne postavlja pitanje otkud njihova imena tu. A što je najgore od svega ta njihova upisana imena diktiraju i njihova prava branitelja koja godinama uzurpiraju i mrsno naplaćuju a da nisu primirisali barut niti krv, znoj i suze čega su lišeni za razliku od onih istinskih Branitelja koji kopaju po kontejnerima bez ikakvih prava iz rata?

Kreatori te tzv.“Javne objave registra boraca“svim tim osobama koje su našle mjesta u istoj mogu tek staviti soli na rep.

Što u stvari znači objava na portalu faktor ba kako Zukan Helez i Nermin Nikšić nisu bili cijelo vrijeme u Domovinskom ratu?

Za nas više znači pitanje gdje su zapravo njih dvojica bili 570 odnosno 739 dana?

A upravo s se tim pitanjima bavili UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH zajedno s još 70-ak udruga u svojoj višegodišnjoj borbi za prava istinskih Branitelja iz borbenog sektora koje je upravo tzv“kamp heroja“izdao s tom tzv“javnom objavom registra boraca“ koja je ugledala svijetlo dana u sumraku nastojanja istinskih Branitelja za ostvarivanje njihovih prava.

Ovo nas sve nekako podsjeća na neslavan završetak jedinstvenog registra Branitelja RH po čijem uzoru i modelu je sačinjena i ova tzv“Javna objava registra boraca“u FBiH, uz razliku što će htjeli ne htjeli predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH ma tko oni bili morati prihvatiti izradu Zakona o Jedinstvenom registru Branitelja u FBiH kao najvažniju točku Rezolucije Branitelja u FBiH koja će konačno razdvojiti žito od kukolja, tko je kosio a tko vodu nosio, a u kojem registru neće moći naći mjesto niti jedno ime, niti jednog dana ma tko on bio, Helez, Nikšić, Ćović, Izetbegović, Krišto, nečija majka, otac, sestra, brat, tajnica, ljubavnica, neovisno na njegov položaj ulogu ili status u društvu, već samo istinski Branitelji koji znaju što znači noć i dani puni strepnje, straha, bola,neizrecive tuge za poginulim kolegama, koje im nitko nije platio, a koje im je netko lopovski ukrao.

Koje je netko ukrao njima ali i članovima njihovih obitelji koji su zajedno s njima patili sve ove godine od završetka Domovinskog rata u BiH.

Dok se to ne dogodi nikada u FBiH a ni u BIH, pa ni u RH neće biti mira jer istinski Branitelji po svom zadatku i genskom materijalu kojeg od rođenja imaju u sebi ratuju s nekim dok su živi i svi neka upamte to zauvijek, ma tko oni bili a koji kroje njihovu sudbinu.

Vlado Marušić/Braniteljski portal.ba