Nesvakidašnja situacija dogodila se u Jelahu (Usora), gdje je novinar Miralem Merdić prvo najavio da će skinuti zastavu Hrvata u BiH koja je postavljena na lokalno katoličko groblje, a potom je to pokušao i učiniti. Sve je snimao.

“Najlakše je zapaliti zastavu i izazvati nacionalnu mržnju, ali mi nećemo to uraditi. Idemo to uraditi na malo ljudski način. Pozvati policiju da se policija očituje o tome, o toj zastavi koja je neustavna. Imam u ruci papir, presudu Ustavnog suda FBiH gdje jasno stoji da je ta zastava neustavna i da je njeno isticanje zabranjeno. Ako ne želi reagirati policija, postupiti po prijavi građana, da se ta zastava skloni, onda ću zastavu skinuti ja, smotati i odnijeti u ruke župnika Don Ilije Marinovića koji ju je tu i podigao” – izjavio je Miralem Merdić za portal Crna-Hronika prije nego što je krenuo u pohod na zastavu.

Danas je pokušao provesti naum i skinuti zastavu s katoličkog groblja, ali je u tome spriječen.

Na mjestu su se nalazili lokalni političar i krim-inspektori PS Tešanj, prenosi HMS

Reakcija ŽO HDZ BiH ZE-DO Županije: Još jedan sramni incident nacionalne i vjerske netrpeljivosti prema Hrvatima

Dana 31.5.22. na spomen obilježju hrvatskim braniteljima u Jelahu, lokalni kvazinovinar Miralem Merdić pokušao je skinuti zastavu hrvatskoga naroda. U naumu su ga spriječili Danijel Pešić dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Tešanj i policijski službenici PS Tešanj.

Kao što smo već upoznali javnost mnogo puta ranije, ovo nije prvi slučaj skrnavljenja obilježja hrvatskog naroda na prostorima ZDŽ a do sada su se događali u noćnim satima. Ovaj put se išlo to učiniti javno,na privatni prostor katoličke crkve uz snimanje kamerom.

Županijski odbor HDZ BiH ZDŽ jasno osuđuje svaki pokušaj ugrožavanja hrvatskog naroda, te njihovih simbola, pogotovo u onim mjestima gdje su manjina i svedeni na vrlo mali broj.

Zastava, kao povijesni simbol hrvatskog naroda niti je neustavna, niti zabranjena. To dokazuje na stotine istih zastava diljem Bosne i Hercegovine, ali i presuda županijskog suda ZHŽ iz 2018 g. koja kaže: “Nije propisana krivična odgovornost za isticanje drugih zastava na teritoriji BiH, a ni Zakon o zastavi BiH ne propisuje krivičnu odgovornost za isticanje druge zastave.”

Kamenjar.com