Preživjeli hrvatski logoraši izrazili su u utorak, na 31. godišnjicu raspuštanja logora kojega je držala Armija BiH u muzeju u Jablanici, ogorčenje radom tužiteljstva u BiH jer nisu rasvijetljeni brojni zločini i jer se na taj način, kako tvrde, štite najviši bošnjački dužnosnici.

“Izražavam ogorčenje radom tužiteljstva. Nije bilo volje za rasvjetljivanje zločina jer su ta zla radili ljudi koji su po poziciji za vrijeme rata bili bliski samom vrhu bošnjačkih vlasti”, izjavio je novinarima u Jablanici nekadašnji logoraš Mirko Zelenika.

Na današnji dan 1. ožujka 1994. godine raspušten je logor za Hrvate, koji se nalazio u prostorijama Muzeja ‘Bitke za ranjenike’ iz 2. svjetskog rata. Kroz ovaj logor je za nepunih godinu dana prošao 891 hrvatski logoraš, od čega najviše žena i djece. Najmlađe dijete imalo je tek 28 dana.

Zelenika, koji je dugi niz godina bio čelnik Udruge hrvatskih logoraša u BiH, ocijenio je kako je posebno razočaravajuće jer se logor nalazio u središtu grada Jablanice, te da su brojni dokazi bili dostupni istražnim tijelima i pravosuđu.

“Zločini se nisu događali u nekoj šumi, nego u središtu grada. Nikada nisu utvrdili tko je osnovao logor, zašto su oni civili dovođeni ovamo. Bilo je dokaza, ali nije bilo volje”, dodao je on.

Okupljeni logoraši su tijekom dana položili vijence kod muzeja u Jablanici, nakon čega su sudjelovali svetoj misi za poginule i umrle logoraše.

Za ratne zločine ubojstva, premlaćivanja, maltretiranja i silovanja osuđena su dva bivša pripadnika Armije BiH. (Hina)

Kamenjar.com