Na evidencijama službi za zapošljavanje u Federaciji postoje osobe koje, iako se redovno javljaju na biro, nemaju pravo na besplatno liječenje. Samo u Sarajevskoj županiji je više od 12.000 nezaposlenih na evidenciji, a nemaju zdravstveno osiguranje.

Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

“Ogroman financijski teret za službe”

  • Kada je riječ o zdravstvenom osiguranju, to pravo nezaposlene osobe ostvaruju putem županijskih službi za zapošljavanje u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Prema posljednjim statističkim podacima, krajem listopada ove godine 195.889 nezaposlenih osoba je ostvarilo pravo na zdravstveno osiguranje putem javnih službi za zapošljavanje, što predstavlja ogroman financijski teret za javne službe za zapošljavanje.

Ukoliko ima nezaposlenih osoba koje to pravo ne mogu ostvariti, onda ne ispunjavaju neki od uvjeta iz Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba ili Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja u FBiH, npr. nisu se u propisanim rokovima javljali na evidenciju i slično – kazali su.

Odgovorili su i na pitanje kada će službe za zapošljavanje širom Federacije postati posrednici u zapošljavanju jer je tako propisano zakonom, a ne kako sada stoje stvari, puki evidentičari nezaposlenih i mjesta za uhljebljavanje stranačkih kadrova.

“Prioritetna zadaća socijalna sigurnost nezaposlenih”

  • Javne službe za zapošljavanje će postati posrednici u zapošljavanju u punom kapacitetu (iako i sada rade tu vrstu posla) kada se izmjene zakonski propisi koji socijalnu sigurnost nezaposlenih osoba utvrđuju kao zakonski prioritet.

Prema važećim propisima, prioritetna zadaća javnih službi za zapošljavanje jeste socijalna sigurnost nezaposlenih osoba, odnosno isplata novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, zdravstveno osiguranje i uvezivanje staža nezaposlenima kojima su ostale tri godine do mirovine.

Nakon izmirenja finansijskih obaveza po ovim osnovama, preostala sredstva javne službe za zapošljavanje usmjeravaju na aktivne mjere zapošljavanja. Sve dok ne dođe do izmjene zakonskih propisa, ostat će ovakav redoslijed prioriteta u radu javnih službi za zapošljavanje – naveli su u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Faktor.ba