Tog 13. listopada 1991. godine u ranim jutarnjim satima započela je akcija oslobođenje sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage i spajanje s hrvatskim snagama koje su se hrabro držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci. Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru.

Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri hrvatska tenka, a po zapovijedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanje humanitarnog konvoja Crvenog križa.

Navedena akcija nije dalje nastavljena ali je dala veliki doprinos u daljnjoj obrani ovog područja, prisilivši neprijatelja na pregrupiranje, a time i privremeno rasterećenje pritiska na Vukovar. Na tom pravcu poginula su ti pripadnika ATJ Lučko: Antun Haban, Zdenko Bogdan i Nenad Režić. Još 15 pripadnika je ranjeno. Poginula su i trojica pripadnika policije Slavonski Brod: Adam Pavičić, Mato Živić i Tomislav Vinković.

Širokobriježanin iz mjesta Biograci Zdenko Bogdan koji se među prvima priključio u obranu Hrvatske pristupivši postrojbi MUP-a HV-a 1990. godine, a nakon toga postaje pripadnik specijalne postrojbe ATJ Lučko koja je dala svoj veliki doprinos u domovinskom ratu, isto kao što je do tog tragičnog dana davao i sam Bogdan.

Rođen je 1969. godine i sve do početka rata živio je u Biogracima, a na današnji dan njegovi broji prijatelji, rodbina i sumještani obilježavaju 29. godišnjicu, i kojom ih je zadužio da ga se ponosno i časno sjećaju, da nikada ne zaborave hrabrost i žrtvu koju je dao za naredne generacije.

A kako ga mlađe generacije ne bi zaboravile, igralište ispred područne škole u Biogracima ponosno nosi njegovo ime “Sportski centar Zdenko Bogdan”, osim toga na 29. godišnjicu uz financijsku podršku obitelji i mještana na pročelju zida tog igrališta sada stoji i prekrasan mural kojeg je napravio Ante Vican.

Zdenko Bogdan i svi branitelja koji su živote dali za obranu od okupatora zlatnim slovima treba biti upisano u sjećanja sviju nas. Neka im je vječna slava i Hvala!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info