SARAJEVO – Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, primilo je ovog četvrtka u Domu Oružanih snaga BiH u posjet generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i njegove suradnike, koji borave u jednodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Nakon svečanog dočeka ispred Doma OS BiH održan je konsultativni razgovor kojem su nazočili ministrica obrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i zapovjednica NATO stožera u Sarajevu brigadni general Giselle Wilz.

Sukladno protokolu posjeta, izaslanstva su susret nastavila u Svečanoj sali Doma OS BiH gdje su se nazočnima obratili ministrica Pendeš i generalni tajnik Stoltenberg, nakon čega mu je general pukovnik Anto Jeleč uručio plaketu OS BiH.

Ministrica Pendeš je generalnog tajnika upoznala s težišnim aktivnostima MO i OS BiH, ističući posebno aktivnosti vezane za NATO integracijske procese i dostizanje potpune interoperabilnosti obrambenog sektora s NATO zahtjevima i standardima, što pokazuje namjeru MO i OS BiH da budu kredibilan partner NATO-a.

„Ponosni smo jer aktivno sudjelujemo u misiji „Odlučna potpora“ u Afganistanu, kao pouzdan partner NATO-a. Namjera nam je da i dalje sudjelujemo u izgradnji sigurnog i stabilnog unutarnjeg okruženja u ovoj državi, ali i drugim misijama pod okriljem NATO-a, UN-a i EU,“ kazala je ministrica Pendeš.

„Upravo programi partnerske sigurnosne suradnje kao i sudjelovanje s članicama Saveza u zajedničkoj obuci, vježbama i NATO vođenim operacijama pomažu da Oružane snage BiH i država u cjelini trebaju i mogu napraviti suštinski i strateški iskorak iz faze interne konsolidacije u fazu europske i euro-atlantske integracije.“

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da pozdravlja fokusiranost MO i OS BiH ka transparentnosti, odgovornosti i borbi protiv korupcije s ciljem ojačanja OS BiH. Istaknuo je također da NATO cijeni doprinos OS BiH operacijama potpore miru, što „zapravo odražava kvalitet i profesionalizam OS BiH“.

„NATO već godinama podržava BiH, pomogli smo vam da se modernizirate, da ojačate Oružane snage BiH, a vi sada pomažete nama“, kazao je Stoltenberg. „BiH značajno doprinosi međunarodnoj sigurnosti i mi smo vam zahvalni zbog toga. Možete biti ponosni što ste dio globalne borbe protiv međunarodnog terorizma.“

Na samom kraju posjeta Oružanim snagama BiH generalni tajnik NATO-a je kratko razgovarao s pripadnicima OS BiH koji su sudjelovali u NATO misijama ISAF i Odlučna potpora, ističući značajan doprinos OS BiH globalnoj sigurnosti i održanju mira u svijetu.

Prema protokolu radnog posjeta generalnog tajnika NATO-a Bosni i Hercegovini, Nj.E. Jens Stoltenberg se danas susreo s članovima Predsjedništva te predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega je u zgradi Zajedničkih institucija BiH upriličen radni ručak generalnog tajnika NATO-a s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom i ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem. Tijekom radnog ručka razgovaralo se o opredjeljenju Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama, regionalnim inicijativama i jačanju regionalne suradnje, izgradnji kapaciteta kroz „Partnerstvo za mir“, o NATO inicijativama u kojima BiH sudjeluje te o značaju javne diplomacije.

BraniteljskiPortal.ba