Europski parlament (EP) je velikom većinom glasova u četvrtak usvojio rezoluciju o “proglašenju Europske unije prostorom slobode za LGBTIQ osobe”.

Prijedlog je usvojen s 492 od ukupno 679 glasova zastupnika. Protiv je glasao 141 zastupnik, a suzdržano je bilo njih 46.

Većina hrvatskih europarlamentaraca glasala je ‘ZA’ – svi HDZ-ovi eurozastupnici: Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko, kao i svi SDP-ovi, Biljana Borzan, Romana Jerković, Predrag Fred Matić i Tonino Picula.

Suzdržani su bili Mislav Kolakušić (nezavisni) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), a protiv rezolucije glasala je Ruža Tomašić (Hrvatska konzervativna stranka), kao i gotovo svi zastupnici njene grupe Europskih konzervativaca i reformista.

Reakcija je to na događaje od prije dvije godine kad je jedna pokrajina u Poljskoj simbolično proglasila svoj prostor “slobodnim od LGBTIQ ideologije”, nakon čega su isto napravili još deseci drugih pokrajina, općina i regija u toj zemlji.

Iako je poljski ministar pravosuđa jasno poručio da “u Poljskoj ne postoje ‘LGBT-free zone’ već zone slobodne od LGBT ideologije’”, Europski parlament je pokrenuo proces “proglašenja čitavog prostora Europske unije zonom slobode za LGBTIQ osobe” (LGBTIQ Freedom Zone).

Rasprava o rezoluciji

Nekoliko zastupnika jako se protivilo usvajanju ove rezolucije.

“Ne smijemo postati robovi ove indoktrinacije, to je zastrašivanje”, poručio je poljski eurozastupnik Ryszard Legutko, predstavnik konzervativaca.

Njega je u svom nastupu napao Andrzej Halicki, iz kluba pučana: “Sramotno je što tako visoki dužnosnik koristi jezik mržnje. Želim poručiti da nije cijela Poljska takva, Poljska je također zemlja tolerancije”.

“Pratit ćemo situaciju kako bismo bili posve sigurni da se načela nediskriminacije poštuju u svim zemljama”, zaključila je povjerenica Europske komisije za jednakost, Helena Dalli.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen podržala je rezoluciju i prije nego što je u četvrtak izglasana.

“Biti svoj nije ideologija. To je tvoj identitet”, napisala je na Tweeteru u srijedu. “Nitko ga nikada ne može oduzeti. EU je vaš dom. EU je #LGBTIQFreedomZone.”

Podsjetimo, prošle je godine von der Leyen napala Poljsku i poručila da “zonama bez LGBT-a” nije “mjesto u našoj uniji” i obećala potaknuti sve države članice EU da legaliziraju posvojenja djece od istospolnih parova.

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net