Bosna i Hercegovina zauzima prvo mjesto na popisu zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika u svijetu.
Podaci su to iz izvještaja ”Perspektive svjetskog stanovništva Ujedinjenih naroda za 2022. godinu”. A BiH godišnje izgubi “jedan grad” i da se taj trend iz godine u godinu nastavlja, pisao je i Austrijski list Heute u tekstu o iseljavanju iz Bosne i Hercegovine.

Put u bolji život opustošio je brojne krajeve u BiH. Dok vlast nijemo promatra, na autobusnim postajama, u rukama bh. državljana – samo karta u jednom smjeru, izvještava BHRT.

Svakodnevni prizor na autobusnoj postaji u Banja Luci su mladi s koferima i kartom u jednom smjeru. Odlaze uglavnom u Njemačku, Austriju i Sloveniju. Ovdje, kažu, perspektive nema, osim za stranačke kadrove.

Jedna od njih je 23-godišnja Milica Knežević, koja je pronašla posao u slovenskoj firmi, koja se bavi proizvodnjom medicinske plastike. Dok puno mojih prijatelja, kaže, ne uspijeva naći posao, ja sam izabrala otići.

Najveći motiv odlaska mladih u inozemstvo je zaposlenje, jer nude veliki spektar poslova i kod nas to nema. Pružaju se mnogo veće mogućnosti u stranim zemljama, kao što je mogućnost da uspijemo u nekim strukama, izjavila je za državnu televiziju Milica Knežević.

Opasan trend je iseljavanje cjelokupne obitelji iz države, ne samo zbog egzistencijalnih razloga, već i nesigurne sadašanjosti i vrlo upitne budućnosti, smatra sociolog Vladimir Vasić. Naglašava da ratnohuškačka retorika političara, zveckanje oružjem, stalne prijetnje miru i stabilnosti doprinose masovnom iseljavanju. Odlaze i dobro situirane obitelji, jer u BiH ne vide ni budućnost ni perspektivu za svoju djecu.

Ako nisi dobro integriran u političke tokove i stranačke mreže i političku infrastrukturu vrlo teško možeš doći do zaposlenja i sebe kotirati u društvu i to je jedan od ključnih razloga zašto ljudi odlaze iz ove države, mišljenja je sociolog Vasić.

Da je odlazak mladih s ovih prostora alarmantan problem i da ćemo uskoro, nastave li se emigracije ovim tempom, postati zemlja staraca slažu se i demografi i analitičari.

Ni u jednoj godini nije odlazilo manje od 30.000 do 35.000 stanovnika, a procjene su da smo na području vanjskih migracija izgubili između 400.000 i 500.000 stanovnika, rekao je za BHRT demograf Aleksandar Čavić.

Da se vratimo 15-20 godina našeg neznanja, nečinjenje dovelo nas je u poziciju da imamo najveću omču oko vrata, a to je odlazak radne snage, naproduktivnijeg dijela stanovništva, između 18 i 35 godina, upozorava ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Prema procjenama Ujedninjenih naroda, BiH će do 2070. godine izgubiti polovinu stanovništva i u njoj će živjeti svega 1,6 milijuna ljudi. Odlazak stručne i visokoobrazovane radne snage, sudeći po izostanku ozbiljnih mjera za ostanak, ne zabrinjava vlasti u Bosni i Hercegovini.


Jabuka tv.