Večeras, dana 29.studenog 2022. godine predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Širokog Brijega zajedno s predstavnicima grada su zapalili svijeće i izmolili prigodnu molitvu na Trgu Širokobrijeških žrtava za pokojnog Generala HV-e i HVO-a Slobodana Praljka koji je prije 5/pet godine 29.studenog 2017.godine izabrao časnu smrt ne mireći se s presudom ispolitiziranog međunarodnog suda pravde u Haagu.

Predstavnici udruga iz Domovinskog rata Grada Širokog Brijega i predstavnici aktualne političke vlasti grada nikad neće zaboraviti lik i djelo jednog osebujnog, nepotkupljivog, principijelnog i dosljednog ratnika i čovjeka koji nije mogao podnijeti nepravdu koja se na tom ispolitiziranom sudu činila njemu i njegovim ratnim kolegama i suborcima koji su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora pod krinkom tzv.“UZP“a branili su samo svoja vjekovna ognjišta ugrožena od muslimansko-bošnjačkih vojnih i paravojnih formacija koje je pokojni General Praljak u svom prepoznatljivom stilu branio argumentirano s tisućama ispisanih stranica i dokaza koji su neoborivi.

Premda su te činjenice i dokazi pravno i moralno neoborivi bešćutna međunarodna zajednica se ponašala sukladno onoj: “Džaba je gluhom govoriti i ćoravom namigivati“ tako da će Praljkova svjedočenja , argumentacija, njegova završna riječ i tonski zapisi s tog suđenju ostati zabilježeni dok je svijeta i vijeka i koji će ostati kao živi svjedoci i žive rane jednog vremena,koje će vječito živjeti i rasti u glavama onih koji su iskonstruirali njegovu i njihovu osudu, te u glavama svih onih koji su je podržali bez obzira o kome se radilo, a taj teret će im godinama postati nepodnošljiv.

Mnoge su junake Hrvatske majke rodile, ali General Slobodan Praljak spada u plejadu najvećih Hrvatskih sinova svih vremena i to je činjenica koju su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Širokog Brijega i predstavnici političke vlasti Grada večerašnjim paljenjem svijeća na Trgu Širokobrijeških žrtava potvrdili.

Generale nisi sam. Nisi sam niti ćeš ikada ostati sam kao što si to na svom završnom suđenju u svojoj završnoj riječi i naveo, kada si navodio tolika dobra djela koja si učinio ne sam vojnicima postrojbi tzv.“Armije BiH“i članovima njihovih obitelji u vrijeme Domovinskog rata u BiH koji te i dan danas olajavaju i koji se izruguju tvojoj časnoj smrti, koju si radije izabrao nego nečastan život koji nisi zaslužio.

Konačno doći će dan, doći će vrijeme kada ćeš ti i na ovozemaljskom sudu biti proglašen nevinim,a netko će i taj dan dočekati,kao što su Hrvati dočekali nevinost svojih pravomoćno osuđenih i pogubljenih velikana kroz stoljeća, a slave ih i dan danas,pa će tako slaviti i tebe.
Za onaj sud gore smo uvjereni kako u krilu anđela putuješ nebeskim prostranstvima mira i ljubavi koju su nesebično dijelio svima bez obzira na vjeru, naciju, spol, političko ili drugo uvjerenje čije vrijednosti si s tolikim entuzijazmom i strašću branio i na tom međunarodnom sudu nepravde u Haagu.

Do viđenja Generale,na nekom ljepšem i pravednijem mjestu!

URB HVO-a ŽZH/Braniteljskiportal.ba