Cijelo vrijeme dok sam plakao, razgovarao sam s Gospodinom i osjetio, na određenoj razini, ono što je on osjetio uoči svoje Muke.”


Tino Krvavica, Aleteia

Posljednjih tjedana društvenim mrežama širi se video svećenika koji jedva suzdržava suze za vrijeme najsvetijeg dijela svete mise, pretvorbe.

Prema katoličkom nauku radi se o trenutku kada se kruh i vino koji su prineseni na oltar, po rukama svećenika, pretvaraju u Tijelo i Krv Isusa Krista.

Početkom ovog mjeseca “glavni lik” iz videa, otac Ernesto María Caro, koji djeluje kao župni vikar u meksičkoj nadbiskupiji Monterrey, ispričao je što se dogodilo u razgovoru za portal Aleteia.

Svećenik je prvo govorio o svojoj pobožnosti prema Presvetom oltarskom sakramentu, istaknuvši kako je kao dijete doživio nadnaravno iskustvo tijekom jedne svete mise.

U trenutku posvete Euharistije “vidio sam vrlo intenzivno svjetlo koje je izlazilo iz hostije dok ju je svećenik podizao”.

To ga je obilježilo za čitav život te je od tada imao poseban odnos prema Kristu u Euharistiji.

Otac Ernesto ističe kako je na videu koji je nedavno postao viralan zapravo zabilježen događaj star dvije godine, kada se opraštao od službe u tadašnjoj župi gdje je služio 18 godina.

U župi je vodio 64 različite grupe te se, pod pritiskom posla, razbolio.

Kako se to dogodilo tijekom pandemije koronavirusa, svećenik je pomislio da se radi o COVID-u. No doktori su rekli kako ima simptome sindroma sagorijevanja. Ukratko, predugo vremena je previše radio.

“Bog se koristi takvim situacijama kako bi progovorio našem srcu”, rekao je za Aleteiu o. Ernesto koji u nadbiskupiji Monterrey služi i kao egzorcist. Priznao je da se previše navezao na posao i da je zapostavio Gospodina.

Tada ga je nadbiskup premjestio u novu župu. Osjetio je kao da Bog od njega traži da napusti sve.

To nas vraća na video koji je originalno snimljen 8. rujna 2020.

Na snimci vidimo o. Ernesta dok slavi svetu misu na dan kad se opraštao sa župom u kojoj je godinama služio. Dok izgovara riječi posvete, gledajući u hostiju, njegov glas puca, emocije ga nadvladavaju, a suze izlaze na oči. To traje više od minute. Nakon toga podiže kalež i ponovno plače.

“Osjetio sam veliku tugu. Kao što je Gospodin pozdravljao svoje apostole, svoje prijatelje na Posljednjoj večeri, i ja sam u tom trenutku rekao zbogom prijateljima i župljanima te se predao njegovoj volji.”

“Cijelo vrijeme dok sam plakao, razgovarao sam s Gospodinom i osjetio, na određenoj razini, ono što je on osjetio uoči svoje Muke.”

Neka nam ovo bude poticaj da drugačije gledamo naše svećenike koji nemaju jednostavnu službu, ali i na Euharistiju u kojoj nam se daruje sam Krist.

O. Ernesto ima moto: “Možemo promijeniti svijet, ako promijenimo svoja srca.”

Što ako promijenimo srca tako što počnemo drugačije gledati Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu?

Bitno net

Video svećenika koji plače u trenutku pretvorbe postao viralan