Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je u Beogradu da taj bosansko-hercegovački entitet ‘ozbiljno razmišlja o odcjepljenju ako se ne poštuju njegova ustavna prava. Poznavajući retoriku Milorada Dodika poznavateljima političkih prilika u BiH njegova izjava nije ništa novoga donijela, osim što je donijela par novih naslova u medijima.

On je također prije nekoliko dana pozvao sve srpske političare u institucijama BiH da napuste svoje pozicije i vrate se u RS zbog krize sa zapadom i nametanja zakona o državnoj imovini što je direktan udar na Daytonski mirovni sporazum i Srbe iz RS, a tu inicijativu je predložio i hrvatskim predstavnicima u tim institucijama, na što je njegov višegodišnji politički saveznik dr.Dragan Čović šeretski izjavio kako on nema vremena komentirati izjave političkih dužnosnika, jer država BiH se bavi ozbiljnijim pitanjima jer se kreće prema članstvu u Nato savez i u Euro atlantske integracije tako da je preskočio komentirati njegovu izjavu.

Ilija Cvitanović predsjednik HDZ 1990 i član Kluba Hrvata u Domu naroda
BiH je ponudu Dodika odbio govoreći:“Stav stranke koju vodim i mene osobno jest da smo mi preuzeli obveze na europskom putu BiH, a one se realiziraju
putem institucija BiH, tako da smatram da su to bespotrebne stvari i bespotrebne izjave koje
unose nepovjerenje u međusobne odnose. Nikakvo napuštanje, što se nas tiče, neće se
dogoditi. Mi se zalažemo za jaku BiH. Smatramo da je poziv da se napusti institucije
neodgovoran jer sada imamo kandidatski status za EU-a, tako da našu potporu Dodik neće
imati, ističe Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Slaven Raguž o ponudi Dodika za napuštanje institucija BiH je rekao“Ja bih pozvao gospodina Dodika. Prvi put je 2006, prije 17 godina, najavio referendum. Nedavno je rekao da imaju sve dokumente u trezoru da se otjecpe. Ja ga pitam, zašto prijetiš, hajde više pređi sa riječi na djela. On ovim krije realne probleme građana. Nek napravi to da vidimo kako će on to napraviti čime prijeti. On to koristi za usko-partikluarne politčke svrhe. Općenito ljudi to komentiraju kako će Hrvati reagirati. Zašto bi poslušali “psa koji laje, a ne ujeda”. Žitelji BiH su nešto sasvim drugo. Bezpredmetno je to komentirati. Pozivam ga, “Milorade, hajde pređi s riječi na djela, pokaži nam u praksi kako to izgleda”.

Iščitavajući izjave najviših političkih predstavnika Hrvata u BiH u ovom trenutku,sasvim je jasno kako niti jedan od njih trojice u ovom trenutku se ne želi prikloniti Dodiku u njegovoj ponudi za napuštanje institucija BiH a evo zbog čega:

1.Sva trojica imaju zacementirane političke pozicije u najvišim zakonodavnim organima BiH i FBiH.

2.Svaki od njih trojice imaju iza sebe vojsku uhljebljenih činovnika, podguznih muha ili rektalnih alpinista ,dok se još veća vojska takvih uhljeba sprema dobiti svoje pozicije u zakonodavnoj, izvršnoj, sudskoj vlasti u BiH, FBiH i njenim županijama.

3.Svaki od njih trojice imaju enormno visoke plaće i ostale beneficije, na račun države BiH, FBiH, njenih županija, općina i gradova u koje su se udobno smjestili oni i njihovi uhljebi.

4.Svima njima su i to poglavito BiH i FBiH majke, dok su jadnom i obespravljenom puku Hrvatskom one maćehe i to najgore vrste od koje odustaju, odriču je se, ne navijaju za nju, ignoriraju je, varaju, mrze, preziru, i napuštaju a sve zbog toga što je ne doživljavaju kao svoju već tuđu, te je nazivaju apsurdistanom, šugavom zemljom, međunarodnim protektoratom, najgorom državom na kugli zemaljskoj, i to ne zbog jednog razloga već zbog njih najmanje milijun.

5.I upravo iz institucija te nakarade od države BiH navedeni politički predstavnici Hrvata u BiH ne žele izići po pozivu Milorada Dodika i to ne zato što ih on poziva već zato jer je njima dobro i lagodno u kožnim foteljama Parlamentarnih skupština, ovih ili onih odbora u kojima će naredne 4/četiri godine ubirati silne prihode za koje znamo a najviše one za koje ne znamo.

6.Isto tako navedeni Hrvatski trojac se ne smije kockati sa sudbinama stotina pa čak i nekoliko tisuća uhljebljenih kadrova njihovih stranaka koji im jamče ostanak na vlasti i nakon ovog mandata.

No hajdemo malo proanalizirati izjave Milorada Dodika kojima poziva srpske i Hrvatske političke predstavnike da napuste institucije BiH.

Što konačno ima loše u tim izjavama ako se već odavno zna kako muslimansko-bošnjačka politička politika, neovisno od koje stranke dolazi nedvosmisleno i neskriveno zagovara model građanskog uređenja u BiH, odnosno jedan čovjek-jedan glas, u kojoj je Hrvatski narod u BiH osuđen na nestanak, i gdje se tom narodu odavno priprema ražanj, na kojemu ga peku ti isti muslimansko-bošnjački politički predstavnici kroz neustavni izborni zakon u BiH koji im omogućava preglasavanje Hrvata za člana Predsjedništva BiH u nekoliko navrata preko imbecilnog Sejde-Bajramoviža-Željka Komšića, odnosno izborom tzv.“Hrvata“u Dom naroda Parlamenta FBiH koji nemaju nikakve sveze s Hrvatima i hrvatstvom.

Kao ilustracija dat ćemo vam na uvid popis pučanstva u Sarajevu iz 1910.godine u kojemu su Hrvati po broju stanovnika u glavnom gradu BiH bili tek malo i to neznatno po broju iza Muslimana.

Unatoč nametnutim izmjenama izbornog zakona od Visokog predstavnika Christiana Schmidta kojim je povećao broj delegata u Domu naroda FBiH,na 23 to je rješenje kratkoročno, kao što će biti kratkoročno i svako drugo njegovo rješenje o imenovanju Vlade FBiH, jer će problem one muslimansko-bošnjačke teze o građanskoj državi BiH ostati kao Damaklov mač koji će i dalje visjeti nad glavom Hrvatskog naroda u BiH,i gdje će se ta umjetno stvorena politička vlast u BiH i FBiH raspasti kao mjehur od sapunice prvom prigodom, a ona će biti onda kad se bude odlučivalo o izmjenama izbornog zakona u kojima bi Hrvati trebali dobiti mogućnost biranja svojih političkih predstavnika u BiH i FBiH.

Srpski narod u BiH je dobio svoju tvorevinu RS koja je utemeljena na ratnom zločinu i koja je unatoč tome blagoslovljena Daytonskim mirovnim sporazumom, i stoga Milorad Dodik svaku pa i najmanju prigodu koristi kako bi lamentirao o odcjepljenju i pozivanju srpskih političara da napuste institucije u BiH jer mu može biti, jer gradi i učvršćuje time svoj politički rejting u svom narodu, a s druge strane se ne boji takvih poteza jer jako dobro zna kako je međunarodna zajednica duboko podijeljena po pitanju BiH ,i zato što ga stoji majčica Rusija koja još uvijek ima jak utjecaj u BiH zbog sveopće sigurnosne i političke situacije u svijetu.

Ukoliko ostavimo po strani izjave Milorada Dodika i poželimo da se pojavi neki Hrvatski neovisni političar iz BiH ili pak van nje koji će davati identične izjave poput Dodika zacijelo će biti najviše napadnut od najviših političkih predstavnika Hrvata u BiH a potom od muslimansko-bošnjačke javnosti jer zagovara podjelu BiH, unosi nemir među čuj: “građane“BiH, jer Hrvatima je BiH također domovina, jer i oni žive tu, jer ih Hrvatska država ne želi, jer joj smetaju, te kako nemaju drugog izbora doli živjeti u toj BiH, i zajednički graditi tu državu i sudjelovati u njenim institucijama.

Odmah da se razumijemo:

-Država BiH ne postoji kao normalno uređena i funkcionalna država,

-Ta država nema budućnosti po principu jedan građanin-jedan glas,

-ta država nema perspektive ni po Daytonskom mirovnom sporazumu kada je uređena kao država s dva entiteta u kojemu jedan narod (RS)odlučuje direktno o svim njegovim pravima, zanemarujući prava druga dva naroda koja je prethodno protjerao s njihovih vjekovnih ognjišta dok je drugi FBiH uređena kao brak u kojemu jedan supružnik, Muslimani-Bošnjaci sustavno varaju a usput i potkradaju drugog (Hrvate), koji su primorani to sve trpjeti i šutjeti zbog nekoliko političkih ulizica na vlasti,

-Hrvati nikada neće moći participirati u pravičnoj raspodjeli namještenja u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti u BiH i FBiH sukladno popisu pučanstva u BiH na dan 31.12.1991.godine ,

-Hrvati nikada neće moći dobiti pravičnu raspodjelu financija u BiH i FBiH sukladno navedenom popisu pučanstva u BiH,

-Hrvatima u BiH i FBiH će uvijek biti uskraćeno pravo biranja njegovih političkih predstavnika u BiH i FBiH jer nitko od predstavnika muslimansko-bošnjačkih stranaka u BiH i FBiH neće na to pristati nikada.

Konačno što Hrvatima preostaje kao jedino ispravno i pravedno rješenje?

Mišljenja sam a iza njega stojim čvrsto i sigurno kako je jedini pravi i ispravan put kao prvi korak napustiti sve institucije u BiH i FBiH i krenuti u stvaranje treće teritorijalne jedinice Hrvatskog naroda unutar BiH koja će svoja područja imati i u područjima koja sada kontrolira RS, a koja vjekovno pripadaju Hrvatskom narodu, u kojoj teritorijalnoj jedinici će Hrvati imati svoju zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast , gdje će BiH postojati samo na papiru u svojim međunarodno priznatim granicama a koju će na međunarodnom planu predstavljati jedan predsjednik iz jednog naroda od njih 3/tri koji dobije podršku većine svog naroda, i čiji mandat ne smije trajati duže od godine dana.

Funkcija takvog predsjednika treba biti tek presijecanje torte na nekoj manifestaciji u BiH i ništa više. Sve ostale aktivnosti u državi se trebaju odvijati i rješavati u teritorijalnim jedinicama svakog od 3/tri konstitutivna naroda, koji će voditi računa o načelu reciprociteta prava koja uživaju pripadnici njegovog naroda u drugim teritorijalnim jedinicama u BiH. Koliko prava se da pripadnicima njegovog naroda u drugoj teritorijalnoj jedinici toliko prava ih mogu dobiti u drugoj. Ni manje ni više.

A što se tiče pripadnika ostalih ili tzv.građana, njima nitko ne treba u teritorijalnim jedinicama koja pripadaju nekom narodu uskraćivati pravo da budu birani u sve institucije zakonodavne i izvršne vlasti te jedinice. Koliko glasova na izborima dobiju neka im tako i bude.

To je jedini put za državu BiH i drugog puta nema i taj put će konačno biti prohodan brzo ili u dogledno vrijeme unatoč Hrvatskim izdajicama roda svoga koji zbog svojih pozicija, benefita, sebičnosti i uskogrudnosti guraju svoj narod u ralje nemani ili aždaje koja sve čini da ga proguta ali neće uspjeti i to ne zbog politike Čovića, Cvitanovića ili Raguža već zbog toga što tako mora biti i i stoga što će tako i biti sviđalo se to nekome ili ne.

Vlado Marušić/Braniteljski portal.ba