Nakon završetka listopadskih izbora u BiH,sve stranke koje su dobile određene mandate u skupštinama svojih županija prave slagalice kako bi sklopili tzv.“Rubikovu kocku“koja je simbol završetka jednog mukotrpnog i iscrpljujućeg posla slaganja vlasti u BiH, FBiH, RS i županijama u FBiH.

Čitajući dnevno politička izvješća o aktivnostima svih stranaka koje imaju namjeru participirati u vlasti na svim razinama u BiH da se zamijetiti kako se predstavnici vodećih političkih stranaka danonoćno sastaju i dogovaraju, gdje se ne biraju sredstva, metode, sve vrste nagodbi, ucjena, zastrašivanja, podvala i laži kako bi se drugog privoljelo ili pak natjeralo na neprirodne koalicije koje će sutra kada preuzmu vlast zaboraviti na narod, tj. na one koji su ih birali, neovisno kojemu narodu pripadali, dok one ostale ili tzv.“građane“namjerno izostavljamo jer njih je po izjašnjenju u BiH tek 3%,premda se ta kategorija u BiH koristi isključivo u svrhu dekonstituiranja Hrvatskog naroda i njegovog pretvaranja u nacionalnu manjinu,što prijeti njegovim potpunim nestankom iz BiH što se tiče političkog djelovanja.

U nekim sredinama u BiH je stvar jasnija pa one stranke koje su osvojile nad polovičnu većinu mandata mogu same formirati Vladu, dok je to u FBiH znatno teže, pa čak i u državi BiH jer je ključna karika osvajanja vlasti i u FBiH i BiH famozni Dom naroda Parlamenta FBiH gdje se biju odlučni bojevi za osvajanje većina u klubovima konstitutivnih naroda.

Koliko je poznato dosta županija u FBiH je već konstituiralo svoje Skupštine dok se to u ŽZH očekuje početkom idućeg tjedna, tj,21.studenog 2022.godine. Imena svih članova Skupštine ŽZH su poznata dok još uvijek nepoznato ostaje ime mandatara za sastavljanje Vlade ŽZH gdje je glavni kandidat za tu poziciju aktualni Predsjednik te Vlade Zdenko Ćosić, ali ćemo ipak strpljivo sačekati i taj epilog.

Kako je to poznato Skupština ŽZH daje 7/sedam zastupnika za Dom naroda Parlamenta FBiH od kojih 4/četiri kandidata daju Hrvati, po jednog daju Srbi i Muslimani-Bošnjaci dok jedan pripada ostalima.

Isto tako poznato je kako HDZ BiH po broju osvojenih mandata u toj Skupštini može dati 3/tri zastupnika u Dom naroda Parlamenta FBiH dok se borba vodi za tog četvrtog kojeg bi trebala dati stranka HDZ 1990 jer je osvojila 4/četiri mandata.

Iza zatvorenih vrata dade se naslutiti kakva se grčevita borba vodi za taj četvrti mandat. Četvero kandidata HDZ 1990 koji su osvojili mandate u toj skupštini se zacijelo neće odreći pozicija i benefita koje im se nude u toj skupštini a te pozicije su ponajprije omeđene njihovim profesionalnim mandatima u kojima svaki od njih može računati na cca 2.500,00 KM mjesečno naredne 4/četiri godine što ukupno iznosi cca 120 000 KM uz još kojih desetak tisuća dodatnih benefita ili pak više ukoliko „budu pametni“ iako ta pamet nema ama baš nikakve sveze s moralom,dosljednošću i čestitosti u koju se svi kunu kad krenu izbori.

Teško će se itko od njih odreći tih sredstava pa je stoga opravdano očekivati kako će se većina od tih četvero članova skupštine ŽZH ispred HDZ 1990 prodati za svoje profesionalne mandate i prodati taj četvrti mandat koji im pripada stranci HDZ BiH koja će ih opet obilato nagraditi „ispod stola.“

Bez obzira što će među cijelom oporbom u novoj Skupštini ŽZH biti barem njih jedno ili dvoje koji se nikada neće prodati, ni za kakve proklete Judine škude četvrti mandat za Dom naroda Parlamenta FBiH leži u rukama četvero članova Skupštine ŽZH ispred stranke HDZ 1990 a oni su:

1.Antonija Banožić,Široki Brijeg,
2.Zdravko Herceg,Ljubuški,
3.Ante Pavlović,Ljubuški,
4.Željko Dragičević,Ljubuški.

Stoga ćemo jako pozorno pratiti nastavak ove „trgovine“u kojoj su glavni protagonisti ovih četvero članova nove Skupštine ŽZH ispred HDZ 1990, o čemu ćemo pravodobno izvještavati javnost kao i o njihovim aktivnostima, te o aktivnostima svih drugih članova Skupštine ŽZH koja je u proteklom mandatu bila jako pogodno tlo za mnoge „spavače“koji se nisu udostojili niti jednom u protekle četiri godine javiti se za riječ, a tema je bilo na pretek, počev od braniteljskih, socijalnih, gospodarskih, obrazovnih, sigurnosnih, te svih drugih tema o kojima su morali progovoriti barem neku riječ a nisu.

Ovdje je važno napomenuti kako i mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH daje određene,pa čak i velike mogućnosti stranci HDZ 1990 na nivou države BiH, te će stoga biti jako interesantno pratiti kakav stav ima Ilija Cvitanović aktualni predsjednik te stranke o tome.

Odista će biti jako interesantno pratiti razvoj situacije oko tog četvrtog mandata u Skupštini ŽZH kao i pratiti neka nova lica u Skupštini ŽZH koja je ostala upamćena po Zvonki Jurišiću, HSP BiH, Dobroslavu Bukmiru, HDZ 1990 i Mariji Lovrić, HSP dr.Ante Starčević, dok svi ostali staju tek u jednu riječ koja nije vrijedna spomena.

Isto tako biće jako interesantno pratiti rad tih novih lica i raskrinkavati im ta lica ukoliko se budu ponašali kao i do sada a od njih se takvo ponašanje i očekuje jer su krađom, prevarama, lažima, kupovinom i preferiranjem izborili svoje mandate u toj Skupštini što znaju i ptice na grani,a ni po kakvim moralnim, socijalnim ili društvenim kriterijima nisu zaslužili ući u tu skupštinu.

Hoće li konačno tim licima biti potpuno nevažno ono što narod koji im je dao povjerenje ili im ga pak nije dao što je bliže istini o njima govori i misli ili one bijedne Judine škude koje na kraju skupo koštaju sve one kojih su ih uzeli u ruke ostaje nam za vidjeti.

Vlado Marušić,Braniteljskiportal.bavećine