Vreli srpanjski dani vrijeme su kada se Hrvati Prijedora s bolom u srcu prisjećaju strašnih zločina koje su nad njihovim najmilijima počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, a upravo u dva dana – 24. i 25. srpnja 1992. godine dogodio se najmasovniji zločin nad Hrvatima u BiH-pokolj u selu Briševo.

Danas, 30 godina kasnije preživjeli mještani, rodbina i prijatelji i dalje postavljaju isto pitanje kao i toga srpnja 1992.-zbog čega je zvijersko ubijeno 67 mještana hrvatske nacionalnosti, žena djece i staraca te kada će odgovorni, kako nalogodavci, tako i počinitelji, biti izvedeni pred lice pravde, piše Večernji list.

Na obilježavanju su i bili politički predsjednici hrvatskog naroda u BiH, dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, ministar pravde BiH Josip Grubeša, izaslanik u Klubu Hrvata u federalnom Domu naroda Ilija Nakić kao i Davor Pranjić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH u Banjoj Luci, kandidat HDZ-a BiH za potpredsjednika Republike Srpske na listopadskim općim izborima.

Nekada bogato selo sada je u ruševinama, no jučer je na trenutak ponovno oživjelo zahvaljujući svima onima koji su željeli svojim dolaskom odati počast nevinim žrtvama. Svetu misu prevodio je banjalučki biskup mons. Franjo Komarica, a na njoj se našao veliki broj onih koje srce vuče rodnoj grudi, kao i onih koji su željeli biti uz svoje sunarodnjake.

Selo koje nije predstavljalo vojnu metu niti je na bilo koji način bilo prijetnja ipak se našlo na putu zvjerskog pohoda 5. Kozaračke brigade i 6. Krajiške brigade iz Sanskog Mosta, a u strašnom zločinu smaknute su čitave obitelji Briševa: Matanovića 13, Buzuka 10, Ivandića devetero, Marijana sedmero, Mlinara i Komljena po petero…

U pokolju su, piše Nedjelja.ba npr. ubijeni i otac Mladen Matanović, te dva sina: 16- godišnji Ervin i 18-godišnji Johan Matanović. Preživjeli svjedoci tvrde da su zločini strašni i da su u njima stradale cijele obitelji. Prije ubojstva gotovo sve žene su silovane, a muškarci masakrirani… Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač.

Danas u Briševu, nekada bogatom selu koje je bilo dio župe u kojoj je živjelo 1500 župljana, živi tek nekoliko Hrvata. Rodbina i potomci ubijenih i ove su godine, kao i svih godina do sada, odali počast svojim najmilijima, a s mjesta stradanja Hrvata uputili su i apel kojim žele skrenuti pozornost na ono što se događalo u Briševu, ali i diljem prijedorske općine te pozvati pravosudne institucije da konačno stave točku na i kada je riječ o procesuiranju odgovornih.

Kamenjar.com