Kao i prethodnih prvih subota u mjesecu i jutros su se na glavnom zagrebačkom trgu okupili muškarci koji mole krunicu. Muška molitva krunice za danas je zakazana u još šest hrvatskih gradova. Uz dosadašnje gradove Zagreb, Split, Vinkovce, Slavonski Brod i Karlovac po prvi će put moliti Osijek i Trogir.

Molitva krunice u svim je gradovima započela u 8.30, osim u Osijeku (u 10 sati) i u Slavonskom Brodu (u 17 sati).

Ovdje su i lokacije:

Karlovac – 8.30 – stara gradska jezgra (temelji crkve sv. Josipa)

Osijek – 10 h – Trg sv. Ivana Pavla II. (ispred konkatedrale)

Slavonski Brod – 17 h – Korzo (kod grba grada)

Split – 8.30 h – Peristil

Trogir – 8.30 h – Trg sv. Ivana Pavla II.

Vinkovci – 8.30 h – središnji gradski trg (kod kipa Presvetog Trojstva)

Zagreb – 8.30 h – Trg bana J. Jelačića

Muškarci mole za slijedeće nakane:

  1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda. 2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru. 3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova. 4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu. 5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja. 6. Za duše u čistilištu. 7. Za osobne nakane.

U isto vrijeme na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organiziran je i protuprosvjed odnosno, kako je najavljeno, participativni performans Arijane Lekić Fridrih pod nazivom Tiha misa. Ista se stvar dogodila i tijekom prošle javne molitve krunice 6. prosinca. Lekić Fridrih, povezana s queer/feminističkom udrugom Domine, mušku krunicu poistovjećuje s nasiljem nad ženama te se bori protiv patrijarhata.

Međugorje info