Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava te 31. svečanom sjednicom Gradskog vijeća Širokoga Brijega održanoj u kinu Borak u petak je počelo obilježavanje Dana Grada Širokoga Brijega koji se obilježava u Širokom Brijegu na Veliku Gospu 15.kolovoza.

Na svečanoj sjednici bili su prisutni mnogi visoki uzvanici zakonodavne i izvršne vlasti hrvatskog naroda u BiH i FBiH, mnoge javne i kulturne osobe iz županija s hrvatskom većinom u FBiH, kao i u općinama i gradovima u tim županijama.

Među njima bila su mnoga poznata lica od kojih valja izdvojiti akademika i dobročinitelja dr.Dragana Čovića, predsjednika HNS-a i HDZ BiH, Marinka Čavaru Predsjednika FBiH, Nevenka Barbarića zastupnika u Saboru RH za dijasporu, bivšeg načelnika općine, danas Grada Ljubuškog, Barišu Čolaka zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH,Zdenka Ćosiča, Predsjednika Vlade ŽZH, kao i Gradonačelnika Širokog Brijega Miru Kraljevića i Vinka Topića Predsjednika gradskog vijeća Širokog Brijega.

Kao nezaobilazna pojava na ovakvim manifestacijama je i Marinko Gilja Generalni direktor JP EP HZ-H-B d.d.Mostar. Ostale niže rangirane uzvanike ne treba navoditi jer su oni uvijek u pratnji ovih visoko rangiranih političara koji napaćenom i prevarenom puku hrvatskom dođu kao oblaci i grmljavina prije kiše, zapravo grada i pljuskova koje sa sobom nose ovi visoko rangirani političari, kontaminirani od silnih grijeha prošlosti.

Po običaju predstavnici Grada Širokog Brijega koji predvode sjednice Gradskog vijeća koriste svaku prigodu pa i ovu kako bi se pohvalili svojim impozantnim uspjesima navodeći kako je Grad Široki Brijeg među vodećim gradovima u BiH i FBIH, po mnogim indikatorima i pokazateljima od kojih navode mnoga uspješna i respektabilna poduzeća, te znatno veću zaposlenost pučanstva od drugih sredina u BiH.

Uzvanici koji slušaju njihova predavanja u simboličnoj tišini, svatko na svoj način i u svom svijetu sumiraju svoje aktivnosti koje su do održavanja ove sjednice učinili, odnosno koje još imaju učiniti nakon nje. Neki prebiru po svojim mobitelima tražeći korisne informacije ili pišući SMS-ove svojim boljim polovicama, djeci, roditeljima, ljubavnicama/cima, poslovnim suradnicima ili kolegama političarima, ili pak traže povoljne bookinge kako bi „odmorili“dušu za vikend negdje s nekim ,pitanje je s kim ,premda je jako škakljivo pitanje od čega su se umorili zapravo.Od lopovluka i preseravanja se zacijelo nisu umorili.

Na mnogim licima uzvanika se da iščitati dosada u njihovim staklastim patvorenim pogledima u kojima se ne vidi ništa osim hinjene patetike ogrnute u veo narcizma i laži kojoj robuju cijelog svog života.

Mnogi drže oborene pogleda dok sjede jer ne mogu gledati pravo premda nemaju razloga taj pogled skrivati niti ga držati oboren imajući u vidu kako nitko od njih koji nazoči takvim sjednicama ili manifestacijama nije bez oraha u džepu i straha od običnog puka kojemu su skrivili za sto života, i od kojeg puka bježe glavom bez obzira upaljenih rotacija kao da ih sto vragova goni, premda je jadni puk davno izgubio volju progoniti ih do sudnjega dana zbog njihovih grijeha bez obzira na njihovo preuveličavanje zasluga u napretku Grada Širokog Brijega i šire u zadnje vrijeme.

Ti uzvanici svi do jednoga u bijelim ili plavim košuljama dugih rukava s kravatama ili bez, iste boje hlača ili u kombinaciji, s remenima zanimljivih kompaktnih kopči, lakiranih cipela, po izlasku na sunce gdje se sve vidi pa i njihova lažna skromnost stavljaju sunčane naočale i odlaze na zadnja okupljališta gdje se jede i pije u skupinama po dvojica ili nekoliko njih kako ne bi bili predmet izrugivanja, ili sprdnje lokalnih kavgadžija na koje mogu do odredišta Hotela Park naletjeti. A kako se to ne bi dogodilo potrebito je dići sve raspoložive policijske snage u ŽZH i Gradu Širokom Brijegu s rotacijama koji su taj dan posebno aktivni i spremni eventualno neke koji bi idilu tog dana pokušali poremetiti strpati u „maricu“ ,tog nekog “eventualno” zločestog Ivicu kojeg Marica budno čeka ispred njihovog zadnjeg okupljališta u hotelu Park.

Promatrajući ta olinjala, prijetvorna, već odavno poznata lica visokih HDZ-ovih dužnosnika koji se poput bujice spuštaju ulicama Grada Širokog Brijega prema hotelu Park dade se primijetiti kako među njima nema nikoga tko ne pripada stranci HDZ BiH, niti pripada običnom puku.

Zajednički naziv za te dužnosnike HDZ BiH je jedan a on je: “Uhljebi ili uhljupi“koji cijeli svoj život žive na grbači drugih koje taru a drže pod svojom vlašću bacajući im tek mrvice sa stola poput oholog bogataša siromahu Lazaru, ne osjećajući socijalne probleme i potrebe ,jad i nepravdu koju taj obični puk godinama njihove vladavine osjeća na svojim plećima.

Nekako se običan puk ne može oteti dojmu kako ti dužnosnici žive jedan sasvim drugi paralelni život od običnog puka u kojemu glume dobrotu, odanost, predanost, principijelnost, dosljednost, hrabrost, i u kojemu svijetu cvjetaju ruže na svakom koraku, na svakom balkonu, dok zadovoljne majke sa smiješkom na licu punih frižidera i ostava zibaju svoju djecu sa dječjim nadoplatkom primjerenim EU, a muževi sa smiješkom na licu dolaze kući punih novčanika nakon radne smjene u Fealu, Mepasu, Namexu, Konzumu, kladionicama, buticima ,trgovinama na veliko i malo, a one ih očekuju s tanjurom iz kojeg se diže para s miomirisnim aromama, s jelima baš onim koji oni vole jesti, dok Branitelji imaju svoja zaslužena primanja iz rata ,kao i socijalno ugrožene i invalidne osobe i umirovljenici, a nezaposlene osobe se mogu izbrojiti na prste jedne ruke.

To je taj njihov paralelni svijet koji ide korak u korak s drugim svijetom koji istinski žive ovi koji ne obilaze ovakve sjednice Gradskog vijeća Širokog Brijega, ne nose bijele ili plave košulje s kravatama ili bez, hlačama iste boje kao košulje ili u kombinaciji, s remenima zanimljivih kompaktnih kopči ,i lakiranim cipelama, već se peku na suncu, vjetru i kiši, lijući znoj, krv i suze kako bi za kojih 500 do 1000 KM pokušali izdržati do kraja mjeseca nesređenih misli prepunim straha i nemira kako će to moći napraviti.

Svijet u kojemu umirovljenici imaju tzv. “zajamčena“ primanja od kojih 424,00 KM mjesečno , koja im se povisuju u promilima, socijalno ugrožene osobe s mjesečnim primanjima od kojih 80,00 KM, korisnici tzv. “egzistencijalne novčane naknade“ od najviše 275,00 KM mjesečno, ili pak RVI i civilni invalidi koji imaju maksimalno oko 400,00 KM mjesečno ukoliko im je procent invalidnosti 100%.

A svi ovi gore navedeni imaju na svojoj grbači nekoliko članova kućanstva među kojima nije rijetkost imati i dvoje ili više djece s VSS koji ne mogu primirisati posao u JP ili JU od onih uhljeba/uhljupa i njihovih podguznih muha ili rektalnih alpinista koji nazoče sjednicama Gradskog vijeća Grada Širokog Brijega ili sličnim manifestacijama na kojima glume zasluge za enormno visok procent razvijenosti Grada Širokog Brijega u odnosu na druge gradove i općine u BiH, a činjenice i dokazi ih demantiraju na svakom koraku premda pred svaku Gospojinu ili Dan Grada Širokog Brijega na sve moguće načine pokušavaju ušminkati ulice tog grada kao da će njihovim šminkanjem povratiti izgubljeno povjerenje ogromnog dijela nezadovoljnog puka Širokog Brijega koji im ama baš svaki dan u godini a naročito u ove dane pred Dan Grada Širokog Brijega ,a nažalost i pred Gospojinu j…u majku i sve po spisku do desetog koljena.

A nezadovoljstvo običnog puka BiH pa i Širokog Brijega se ogleda u tome što su u zadnjih 27 godina od završetka Domovinskog rata u BiH u kojemu su bili aktivni sudionici na zrakoplove ili autobuse otpratili svoju djecu, svoje supružnike, svoju braću i sestre, svoje roditelje, kumove, rodbinu i prijatelje koji su ne mogavši podnijeti svakodnevni pritisak koji nameće život morali napustiti svoja vjekovna ognjišta upravo zbog politike ovih uhljeba/uhljupa koji se naslikavaju po portalima na današnji dan i u sve dane svih prigoda ovog svijeta.

Bez obzira što među navedenim uzvanicima ima dosta njih koji su podkapacitirani mentalno i intelektualno ništa ih ne opravdava niti može opravdati kao ni one koji su im mentori jer svi čine isti grijeh kojeg brane, hrane i nastavljaju i dalje činiti. A čine ga jer ne čine ništa kako bi zaustavili ove negativne demografske procese koji prijete nestankom Hrvata iz BiH.

Džaba im krečiti, povećavati porodiljske naknade, ili davati 500 KM za svako treće ili slijedeće dijete do navršene sedme godine života, ili se hvaliti visokim stupnjem zaposlenosti stanovnika Grada Širokog Brijega, jer ono što ne čine za dobrobit svih stanovnika Grada Širokog Brijega znatno je gore od onog što misle da čine. A ne čine zapravo ništa jer su otjerali ljude s njihovih vjekovnih ognjišta premda neki od njih javno izjavljuju kako je dobro da ljudi odlaze vani što drugim riječima znači kako njima i njihovoj djeci odgovaraju ti odlasci jer ih neće imati tko ugroziti na njihovim radnim mjestima u JU i JP koje su uzurpirali gore od članova KPJ od koje su prepisali gradivo u cijelosti jer su baštinici tog zločinačkog sustava premda ogrnuti šahovnicom.

Bez obzira na silne negativne komentare na društvenim mrežama među kojima se na prste jedne ruke mogu izbrojiti oni koji daju podršku onim uštogljenim uzvanicima i političkim ulizicama na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega i okolnim manifestacijama, na mrke poglede prolaznika upućenih njima, te javne verbalne prozivke na neovisnim medijima oni nastavljaju po starome, kao da ih se ta prozivanja, te uvrede i mrki pogledi ne tiču i ne dotiču. Čovjek ima osjećaj kako su oni pođonili svoje obraze, svoj ugled i svoju čast koje doduše nikada nisu ni imali. Oni kao da žive na nekom drugom mjestu koje ne poznaje nikoga osim njih i njihovih istomišljenika.

Kako bi se ovi potonji donekle razumjeli navesti ću primjer jednog mog poznanika koji je svojevremeno u vrijeme HR H-B imao privatno poduzeće i gdje je jako dobro poslovao i zarađivao. Rekao mi je kako je s društvom u to vrijeme svog dobrog poslovanja za noć znao ostaviti preko 10 000 DM i nije primjećivao ljude u potrebi. A nije ih primjećivao jer su oko njega isključivo bili ljudi iste kategorije koji su imali kao i on u to vrijeme tako da ga se nevolja ljudi u potrebi nije doticala.

Kad je opet preko noći njegovo poduzeće propalo počeo se družiti s ljudima iste vrste i tek je tada spoznao sav jad i očaj takvih ljudi.

Stoga neka ovaj primjer bude pouka i poziv svim onim gore navedenim visoko rangiranim uzvanicima HDZ BiH na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog Vijeća Širokog Brijega da se u svakoj prigodi spuste malo među običan puk, branitelje, invalide, socijalno ugrožene osobe, umirovljenike i nezaposlene, male neznatne ljude po uzoru na Isusa Krista i upitaju kako i od čega žive ti ljudi i neka realno i trezveno promotre njihovu situaciju i tek će tada moći donekle spoznati tajnu života svagdašnjega u običnog puka.

A dotle ovaj puk obični im može čestitati Dan Grada Širokog Brijega samo ovako: “Braćo uhljebi/uhljupi sretan vam Dan Grada Širokog Brijega“ jer to je odista vaš dan a ne dan običnoga puka u kojemu bi mogli i trebali svi podjednako uživati i slaviti jer imaju što. Ovako još uvijek nemaju što. Ni ovaj dan niti ijedan drugi.

VladoMarušić/Braniteljskiportal.ba