Vodeće bošnjačke stranke su još 2013. godine potpisale, uz svjedoke iz Europske unije, prihvaćanje principa legitimnog nacionalnog predstavljanja. Dokument koji su 1. listopada 2013. godine potpisali predstavnici sedam parlamentarnih stranaka iz BiH u točki 5. jasno predviđa poštivanje principa legitimnog nacionalnog predstavljanja nad kojim se neki od tih lidera danas zgražaju. A potpisi se vide i u dokumentu koji je prikazan.

Potpisnici dokumenta bili su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, tadašnji predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, te tadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić, predstavnik SBB-a Mirsad Džonlagić, kao i Martin Raguž uime HDZ-a 1990.

Isti dokument parafirali su i tadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda te entitetski premijeri Nermin Nikšić i Željka Cvijanović. U njemu se nalazi rečenica gotovo istovjetna onoj iz mostarskog sporazuma koji su prije dvije godine potpisali Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Svi potpisnici su se te 2013. godine obvezali da će se naći “izborni modeli koji će odgovoriti na legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda i ostalih”. Danas kada se razmatra prihvaćanje novih obveza na europskom putu BiH dobro se prisjetiti nepoštivanja nekih davno prihvaćenih. Svakako je dobro i javnost u BiH, ali i europske predstavnike podsjetiti na dokument i potpisnike istog, piše Večernji List BiH

Kamenjar.com