Ne razumije zašto se vjerske aktivnosti stavljaju u isti koš s drugima

Antun Škvorčević, požeški biskup, javno je kritizirao epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite po pitanju proslave misa za vrijeme blagdana te istaknuo da građanske vlasti ne mogu vršiti zakonodavnu vlast u slučaju liturgijskih propisa, piše 24 sata.

“Nacionalni stožer civilne zaštite i hrvatska Vlada zaslužuju svaku pohvalu i zahvalu za sve što čine da očuvaju zdravlje hrvatskih građana i organiziraju zdravstveni sustav u teškim okolnostima. No, epidemiološki stručnjaci i javni politički dužnosnici u donošenju mjera polaze gotovo isključivo od zdravstvenog i gospodarskog kriterija, stavljajući kršćane u nezavidan položaj”, poručio je Škvorčević.

Također smatra da je između Hrvatske biskupske konferencije i predstavnika vlasti izostala adekvatna komunikacija te ne razumije zašto se vjerske aktivnosti stavljaju u isti koš s drugima.

Smatra da je obustava ili ograničenje okupljanja na misnim slavljima prepoznao kao zadiranje „u područje savjesti“, te zapitao mogu li vlasti „očekivati od biskupa, svećenika i drugih vjernika da provode odredbe koje su u suprotnosti s njihovim vjerničkim identitetom“.

“Sudjelovanje na svetoj misi nije disciplinsko, pravno ili samo moralno pitanje, nego identitetsko pitanje svakog vjernika te ga crkveni službenici nemaju pravo osloboditi od toga da živi u skladu s bîti svoje vjere, na isti način kao što ih mogu odriješiti od disciplinske obveze posta i drugih vjerskih dužnosti iste vrste. O tome može odlučiti samo vjernik po vlastitoj savjesti, provjerivši je li to za njega moguće ili nemoguće, je li spriječen to ostvariti ili nije”, napisao je.

Kamenjar.com