Udruga U ime obitelji zajedno s Klubom zastupnika Domovinskog pokreta u srijedu u Saboru predstavlja Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini.

Izvješće će biti predstavljeno u okviru okruglog stola u prostorijama Hrvatskog sabora, a nakon toga predviđene su izjave za medije.

Uvodne govore održat će izvršna direktorica U ime obitelji dr. Željka Markić i zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel. Izvješće će predstaviti član istraživačkog tima Jakov Blagojević, a dr. Marijana Kompes s Hrvatskog katoličkog sveučilišta održat će stručno predavanje o temi.

Prijenos uživo okruglog stola omogućen je putem YouTube kanala Hrvatskoga sabora:

U izvješću su popisani, predstavljeni i analizirani napadi na muškarce okupljene u javnoj molitvi krunice koju je na glavnom trgu glavnoga hrvatskog grada Zagreba i trgovima još devet hrvatskih gradova organizirala inicijativa Muževni budite.

Od iznošenja neistina do kaznenih dijela protiv molitelja krunice
Totalitarnu propagandnu kampanju protiv muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krajem 2022. godine, kada je molitvena inicijativa i započela, pokrenuli su aktivistički antikatolički mediji. Zatim se kampanja prelila i u glavnostrujaške medije i na trgove na kojima su sustavno organizirani prosvjedi protiv javne molitve. Prosvjede su predvodile aktivističke udruge, pojedinci te političari i političke stranke ljevice.

Markić odgovorila na ‘histeriziranje’ SDP-ovke oko izvješća o kršenju prava molitelja krunice
Izvješće donosi javno dostupne, konkretne napade na muškarce okupljene u javnoj molitvi krunice, kao i osvrt na nacionalni, europski i međunarodni pravni okvir koji se krši protivljenjem slobodnoj javnoj molitvi.

Izvješće pruža uvid i u povijesno-teološku utemeljenost molitvenih nakana javne molitve, koje su također protivnici javne molitve krunice dovodili u pitanje.

Napadi na javnu molitvu i molitelje krunice u izvješću su kategorizirani od nekažnjivih djela – iznošenja stereotipa i predrasuda, neargumentiranog optuživanja i iznošenja neistina, preko kažnjivih djela poput iznošenja kleveta do kaznenih djela protivnih odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Dnevnik Nove TV o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti molitelja krunice
Navode se izuzetno brojna djela i napadi kojima su prekršene odredbe Kaznenog zakona – javno poticanje na nasilje i mržnju i u manjoj mjeri kazneno djelo zločina iz mržnje radi vjeroispovijesti.

Narod.hr