30.lipnja 1993. godine tzv. Armija RBiH je napala Mostar i svoje bivše suborce iz HVO-a.

 1. lipnja 1993. godine snage tzv. Armije BiH napale su naselje Bijelo polje kod Mostar, a udarnička grupa napada bili su Bošnjaci, tadašnji Muslimani, pripadnici HVO-a koji su preko noći izdali suborce Hrvate i okrenuli oružje protiv njih.
  Podmukla izdaja!
  Izdaja i napad pripadnika HVO-a bošnjačko-muslimanske nacionalnosti 30. lipnja 1993. smatra se napadom tzv. Armije BiH na Mostar. Tog su kobnog 30. lipnja 1993. godine Bošnjaci-muslimani u uniformama HVO-a napali svoje suborce i selo Bijelo polje te ubili nekoliko bojovnika HVO-a i hrvatskih civila.
  Bila je to klasična izdaja, odnosno, dobro pripremljen scenarij u Glavnom stožeru tzv. Armije BiH kako bi se “oslobodio” Mostar, a i kompletna dolina Neretve, o čemu svjedoče i kasnije izdaje u Stocu, točnije, Dubravskoj visoravni.
  U Bijelom polju su tada osnovani logori za Hrvate: jedan od njih je bio u zgradi osnovne škole u Bijelom polju, a preostalo hrvatsko stanovništvo se spasilo uglavnom bijegom preko Neretve u naselje Vojno.
  Osim zločina nad zarobljenim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civila, tog su dana, 1993. protjerani i Hrvati iz istočnog Mostara, dok je, podsjetimo u jeku agresije tzv. Armije BiH na Mostar, u zapadnom dijelu Mostara koji je bio pod kontrolom HVO-a živjelo čak 8 tisuća Bošnjaka. Nadljudskim naporima Mostar je obranjen od muslimanske agresije zahvaljujući bojovnicima HVO-a.

Piše: Hrvati Herceg-Bosne
Hercegovački portal