Još su jedni izbori iza nas. Nakon objavljenih rezultata CIK-e emocije nakupljene u ovih mjesec dana unatrag se sliježu u glavama i srcima svih onih koji su aspirirali na visoke zakonodavne i izvršne pozicije u državi BiH, FBiH i njenim županijama.

Po starom lošem uhodanom običaju u Hrvatskom narodu je najviše vrhnja pobrala stranka HDZ BiH jer je imala najjaču logistiku za razliku od svih drugih političkih stranaka Hrvatskog naroda u BiH, što se znalo i prije ovih izbora, no i pored toga članovi te stranke su preko BO, promatrača pa čak i Općinskih i Gradskih povjerenstava, načinili takve kriminalne radnje da se ja kao pisac ovih redaka iznova priupitam: dokle su sve spremni ići pojedini članovi te stranke kako bi dobili najviše mandata na svim razinama države BiH, odnosno, dokle su spremni ići kako bi vladali nad jadnim,osiromašenim i očajnim pukom Hrvatskim u BiH?

Da se odmah razumijemo kako niti druge stranke iz reda druga dva konstitutivna naroda i iz reda ostalih građanskih ili probosanskih stranaka u BiH koje sve zajedno čine jedan bućkuriš ili bosasnki lonac koji ključa i prijeti eksplodirati nisu nimalo drugačije postupale u krađi izborne volje glasova svojih naroda i tzv.“ostalih“, no ja ću se ovdje fokusirati na krađu koja se dogodila u ŽZH a poglavito u Širokom Brijegu čiji sam živi svjedok bio u nedjelju 02.listopada 2022.godine.

Krenimo redom:

1.Barem 85% mjesta u biračkim odborima(BO) u Širokom Brijegu, a vjerojatno i u ŽZH zauzeli su članovi GIP ili OIP(Gradskog ili općinskog izbornog povjerenstva)koji su ta mjesta popunili na način koji im je omogućio izborni zakon u BiH kojim se svakom političkom subjektu i nezavisnom kandidatu u BiH omogućava kandidirati članove svojih biračkih odbora u općinama i gradovima u kojima baš i nemaju nekog političkog interesa, te su na taj način neke stranke trgovinom s tim muslimanskim i srpskim strankama dobile mjesta u tim biračkim odborima i u ŽZH, ali opet ne dovoljno.

HDZ BiH je preko svojih agenata sve takve Hrvatske stranke medijski napadao i prozivao, no oni su učinili najprljaviju prevaru i na tom polju jer su na mjesta koja pripadaju drugim političkim subjektima postavili kadrove HDZ BiH jer su GIP i OIP direktna ekspozitura stranke HDZ BiH.

Te su stoga mjesta u mnogim BO po MZ pripala GIP-u odnosno stranci HDZ BiH, što je perfidna politička prevara i lukavstvo stranke HDZ BiH, jer kad se to prevede znači slijedeće:

U većini MZ članovi biračkih odbora i Predsjednici tih odbora su sve do jednoga GIP, a u stvari to su mjesta stranaka SDA, DF, SDP, Naše stranke, SNSD, PDP, NES. itd.itd.itd.

2.Predstavnici GIP i OIP su se služili različitim metodama kako bi diskreditirali i omalovažili mnoge Predsjednike i članove BO po MZ u ŽZH kako bi oni odustali da bi GIP ili OIP na njihova mjesta postavio kadrove stranke HDZ BiH što nije bio rijedak slučaj.

3.Predstavnici GIP ili OIP su namjerno upisivali pogrešne brojeve mobitela Predsjednika ili članova BO kako ih ne bi dobili da dođu na obuku ili preuzimanje biračkih materijala da bi opet na njihovo mjesto stavili svoje podobne kadrove HDZ BiH,

4.Podobni kadrovi stranke HDZ BiH, GIP-a ili OIP-a su na biračkim mjestima raznim prevarama, ucjenama, prijetnjama ili zabludama u koje su dovodili i Predsjednike BO i članove BO ispred drugih stranaka primorali da napuste svoje mjesta u BO pola dana ili čak više vremena kako bi oni u tom intervalu učinili neviđenu krađu glasova dok se ovi ne vrate.

Najparadoksalnije od svega je što su se najveće mućke i krađe glasova dogodile od otvaranja biračkih mjesta od 06,00 sati do 14,00 sati kada su na tim biračkim mjestima kolo vodili zamjenici Predsjednika BO i zamjenici članova dok su ovi bili na perfidan način otjerani ili spremljeni svojim kućama, a sve zbog svog poštenja, političkog neiskustva ili izbjegavanja fizičkih sukoba s njima.

5.Na nekim biračkim mjestima su se naglas čitali glasači koje je podoban kadar stranke HDZ na drugom kraju biračkog mjesta zaokruživao u svoj birački popis što je suprotno Izmjenama izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BIH Christian Schmidt,

6.Na mnogima biračkim mjestima neki glasači su dolazili s nekoliko osobnih iskaznica ili ispisanim papirićima na kojima su bili osobni podaci glasača koji neće pristupiti glasovanju na izbore kojima je omogućivano glasovanje na tim mjestima dok se nekim drugim glasačima to nije omogućavalo na tom istom mjestu jer ne pripadaju stranci HDZ BiH,a donijeli su osobne iskaznice svojih starih i nemoćnih roditelja, braće i sestara i djece,

7.Praktično na svim biračkim mjestima u ŽZH je omogućeno preferiranje glasova čime su mnogi kandidati s lista dobili nestvaran broj glasova koje ni po čemu ne zaslužuju jer ne predstavljaju izvornu volju glasača, i to su uradili Predsjednici i članovi BO, i promatrači praktično na svim biračkim mjestima u ŽZH.

8.Na ovim izborima primijećena je neviđena glasačka borba između dva grada u ŽZH, Širokog Brijega i Ljubuškog. Zbog preferiranja koje je činjeno u Ljubuškom su među prvih 9 kandidata na listi HDZ BiH osam Ljubušaka dok je deveti aktualni premjer ŽZH Zdenko Ćosić.

Isti slučaj je i sa strankom HDZ 1990. Među prvih 5/pet kandidata su četvorica Ljubušaka dok je prva nositeljica liste Antonija Banožić.

Kako ovaj put ne bismo ulazili u problematiku preferiranja među kandidatima stranke HDZ BiH ovaj put ćemo svoj fokus usmjeriti na stranku HDZ 1990 u ŽZH na čijoj listi za Skupštinu ŽZH sam bio i ja Vlado Marušić neovisni kandidat na broju 18.

Po zamolbi nositeljice te liste Antonije Banožić sam se uključio u tu priču kako bih u prvom redu pomogao njoj da uđe u Skupštinu ŽZH jer su članovi URB HVO-a ŽZH a i ja osobno smatrali kako ona zaslužuje mjesto u toj Skupštini zbog svog velikog doprinosa i zalaganja za bolje sutra svih stanovnika Širokog Brijega u GV tog grada.

Isto tako duboko svjestan kako su članovi HDZ 1990 iz Ljubuškog na prošlim Općim izborima u BIH 2018.godine ispreferirali sebe i to Ante Pavlović,Dobroslav Bukmir i Željko Dragičević, ne vodeći pri tome računa o balansu i zastupljenosti drugih kandidata s liste HDZ 1990 iz Širokog Brijega, Posušja i Gruda, ja sam želio taj propust ispraviti i omogućiti pravičniju preraspodjelu mandata u Skupštini ŽZH,
te sam lobirao na sve strane za nositeljicu liste Antoniju Banožić i Tomislava Topića iz Posušja, dok sam svoje glasove prepustio izbornoj volji glasača, mojih poslovnih suradnika, rodbine i prijatelja pa što god uhvatim.

A to sam poglavito učinio iz razloga jer sam vjerovao kako će mjesto u Skupštini ŽZH dobiti nositeljica liste Antonija Banožić jer je najaktivnija u GV Širokog Brijega,Tomislav Topić iz Općinskog vijeća Posušja, također aktivan, kao i neki kandidat iz Ljubuškog a poglavito Dobroslav Bukmir također jedan od najaktivnijih zastupnika u Skupštini ŽZH u prošlom sazivu, plus još jedan ili dva kandidata također aktivni u javnom i političkom životu ŽZH.

Očekivao sam kako će i ostali kandidati s liste HDZ 1990 za Skupštinu ŽZH isto razmišljati i voditi računa o balansu i ravnomjernoj zastupljenosti kandidata iz cijele ŽZH ,no to se nije dogodilo.

Iščitavajući izborne rezultate po gradovima i općinama u ŽZH primijetio sam kako su neki kandidati s liste HDZ 1990 u ŽZH obavili neviđenu trgovinu glasovima, te su kandidati s te liste iz Ljubuškog dobili značajan broj glasova u Širokom Brijegu ,Grudama i Posušju dok su neki kandidati iz tih mjesta dobili određen broj glasova u Ljubuškom.

Ja se takvom trgovinom nisam bavio jer smatram kako nije fer i poštena a to sam unaprijed znao i stoga sam isključivo i bio neovisni kandidat na toj listi.

Iščitavajući izborne rezultate po cijeloj ŽZH a poglavito po biračkim mjestima posve je jasno koji su kandidati s te liste trgovali s glasovima i to neka im služi na čast a ja znam njihova imena. No, od svega je najžalosnija činjenica što su neki od njih trgovali glasovima u cijeloj ŽZH računajući kako će upasti u Skupštinu ŽZH a nisu jer kandidati iz Ljubuškog koji su 2018.godine ispreferirali sebe i ušli u tu Skupštinu nemaju milosti ni za koga osim za sebe i svoj vlastiti interes i bili su spremni učiniti sve kako bi upali u nju opet što se i dogodilo ali ne mojom zaslugom već zaslugom kandidata s liste iz Širokog Brijega, Posušja i Gruda.

Sada dolazimo do ključnog pitanja kako je Antonija Banožić nositeljica liste HDZ 1990 za Skupštinu ŽZH uopće uspjela upasti u tu Skupštinu imajući u vidu dosadašnju praksu Ljubuških kandidata s te liste?

Antonija Banožić kao iskusna politička kandidatkinja i jako pametna žena je vrlo dobro znala kako su joj šanse da uđe u tu Skupštinu slabe bez obzira što je nositeljica liste a sve zbog prakse Ljubuških kandidata s te liste te je lobirala, i obišla sva mjesta u ŽZH kako bi osigurala članove BO i promatrače koji bi je zaštitili te je obavila mnoge razgovore sa svima i ja joj pri tome ništa ne zamjeram jer je posve logično da ona kao nositeljica te liste uđe u Skupštinu ŽZH što se i dogodilo i Bogu hvala. Pri tome joj opraštam sve što je učinila pa čak i ako je nešto učinila na moju štetu.

No, ja i ovim putem odgovorno tvrdim da ona u Skupštinu ŽZH ne bi ušla da nije odradila krvavu i mukotrpnu kampanju koja joj je omogućila mjesto u Skupštini ŽZH zajedno s trojicom Ljubuških kandidata, opet.

Konačno stranka HDZ 1990 je na ovim izborima osvojila 4/četiri čvrsta mandata u Skupštini ŽZH što je više nego odličan rezultat premda su mnogi toj stranci predviđali krah na ovim izborima.

Što se tiče mog izbornog rezultata ja sam kao neovisan kandidat na ovim izborima osvojio 759 glasova u ŽZH što me svrstava na 9/deveto mjesto svih kandidata s liste HDZ 1990 od njih 25.

Taj broj glasova sam dobio od onih koji mi vjeruju i svima im hvala. No, najveće hvala onim malim neznatnim ljudima, Braniteljima, RVI-a, civilnim invalidima, socijalno ugroženim osobama, nezaposlenim osobama i umirovljenicima, a poglavito mojoj protjeranoj rodbini, Braniteljima i prijateljima u trećim državama koji su me zvali i davali podršku a na mnoge od njih uopće nisam računao za glasove koje su mi dali.

Njihova podrška mi najviše znači u svom ovom bućkurišu i farsi zvanoj izbori koji ni ovaj put neće ništa promijeniti na bolje u životima običnog puka, jer su pobijedili isti. Isti oni koji su izbornu kampanju vodili sa sloganom:“Ustrajno ili zajedno do pobjede!“

Isti oni koji su neke moje glasače na ovim izborima dočekivali s izjavama:“Zašto ste došli glasovati?Mi smo već glasovali za vas.“

Vlado Marušić, neovisni kandidat za Skupštinu ŽZH na listi HDZ 1990