Srednjoeuropske države trebale bi se ujediniti da sačuvaju svoje kršćanske korijene dok zapadna Europa eksperimentira s istospolnim brakovima, imigracijom i ateizmom, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak.

Orban, “nacionalist” koji je na vlasti više od desetljeća, govorio je na inauguraciji spomenika posvećena Trianonskom ugovoru, potpisanom nakon I. svjetskog rata kojim se ponovno promijenila karta Europe.

“Zapadna Europa odustala je od … kršćanske Europe, i umjesto toga eksperimentira s bezbožnim svemirom, duginim obiteljima, migracijama, otvorenim društvima”, okomio se Orban u govoru.

Kazao je da je spomenik, 100 metara dugačka i široka 4 metra platforma od granitnih blokova postavljena u ulici blizu zgrade parlamenta u Budimpešti, poziv srednjoeuropskim narodima da ojačaju svoj savez i okupe se pod poljskim vodstvom.

U Poljskoj, glavnom savezniku Mađarske u središnjoj Europi, vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) slijedila je konzervativnu platformu od dolaska na vlast 2015. i učinila suprotstavljanje „LGBT ideologiji“ načelom svoje izborne strategije.

Mađarske skupine za ljudska prava kažu da se neprijateljstvo prema LGBT + osobama povećalo otkako je Orban osvojio treći mandat 2018. godine.

Sam Orban doduše rijetko je kritizirao istospolne brakove, ali za predsjednika parlamenta – Orbanova dugogodišnji saveznika – posvajanje djeteta od istospolnog para jednako je pedofiliji.

Prošli vikend s općinskih zgrada u Budimpešti bačene su dvije dugine zastave što je izazvalo upozorenje američke ambasade da se neonacističke skupine ne bi trebale tolerirati.

Mnogim Mađarima ugovor iz Trianona nacionalna je trauma jer je zemlja ostala bez dvije trećine teritorija koji su pripali sadašnjoj Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Ukrajini, pa su mnogi su etnički Mađari ostali živjeti izvan granica zemlje.

Na zidovima spomenika posjetitelji mogu pročitati imena više od 12.000 sela i gradova koji su bili dio Mađarske prije ugovora.

Orban je dodijelio državljanstvo etničkim Mađarima koji žive izvan granica zemlje, a također i pravo glasa na izborima kao dio njegovih napora za oživljavanjem osjećaja nacionalnog ponosa.

Njihovi su glasovi pomogli Orbanu da osigura snažnu većinu na parlamentarnim izborima.

Kamenjar.com