Ovog petka, 04.rujna 2020.godine URB HVO-a ŽZH i URB HVO-a Široki Brijeg su službeno otvorili ured koji im je dan na korištenje od Grada Širokog Brijeg i Gradonačelnika Mire Kraljevića.

Ured je smješten u ulici Stjepana Radića br.37 u Gradu Širokom Brijegu. Inventar u uredu su svojim vlastitim sredstvima nabavili članovi udruge tako da je ured od današnjeg dana u funkciji.

Na otvaranju ureda bili su predstavnici ove dvije udruge iz Grada Širokog Brijega,općina Posušje i Grude,te župnik franjevačkog samostana na Širokom Brijegu fra Stipe Biško. On je predvodio prigodnu molitvu pred okupljenim članovima udruge i blagoslovio ured zaželjevši mir tom uredu i svima koji budu u njemu boravili i tražili usluge preko tog ureda.

Nakon blagoslova medijima su se obratili predstavnici URB HVO-a Široki Brijeg Vinko Banožić, predstavnik URB HVO-a Grude Borislav Brzica, te Predsjednik URB HVO-a ŽZH Vlado Marušić.

Predsjednik URB HVO-a Široki Brijeg je u svom emotivnom govoru napomenuo kako se borba URB HVO-a ŽZH i IURB HVO-a Široki Brijeg vodi preko 7/sedam godina zbog bešćutnih političkih elita koje istinskim braniteljima ne daju njihova prava, pri čemu ih diskriminiraju, ignoriraju i ukidaju im prava RVI-a ali i sva ostala prava branitelja, ali su oni zahvaljujući Bogu u kojega neizmjerno vjeruju ustrajni na svom putu pobjede za prava branitelja u ŽZH.

Predstavnik URB HVO-a Grude Borislav Brzica je u svom kratkom obraćanju zahvalio Gradonačelniku Širokog Brijega Miri Kraljeviću na dodijeljenom uredu jer će ovaj ured sada doprinijeti još većem timskom radu i rezultatima udruge za čije se članove ova udruga bori ustrajno preko 7 godina.

Nakon Borislava Brzice Vlado Marušić,Predsjednik URB HVO-a ŽZH je izrazio veliko zadovoljstvo jer su dvije udruge konačno dobile prostor na korištenje nakon višegodišnje borbe za prava istinskih razvojačenih branitelja iz borbenih postrojbi za koje se oni istinski bore. Također je izrazio svoje nezadovoljstvo usvojenim zakonima o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH i Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH jer isti diskriminiraju najčasnije razvojačene branitelje bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja,jer se u tim zakonima tretira tzv.“egzistencijalna novčana naknada“ koja bez novčanih primanja ostavlja ogroman odnosno najveći broj razvojačenih branitelja iz borbenih postrojbi po raznim diskriminirajućim osnovama. Isto tako rekao je kako URB HVO-a ŽZH i URB HVO-a Široki Brijeg nikada neće pristati na nakaradnu tzv“ objavu jedinstvenog registra branitelja“koja navodi spisak od cca 600 000 tzv “branitelja“premda je taj broj znatno manji i gdje je trebalo sačiniti Zakon o jedinstvenom registru branitelja,odvojiti borbeni od neborbenog sektora,te javno objaviti spisak korisnika BIZ-a (braniteljsko invalidske zaštite) a to nije učinjeno zbog čega nikada neće biti mira među braniteljima. Isto tako je rekao kako se udruga na čijem je čelu direktno bori za prava svojih preko 300 uredno registriranih članova, a čiji se broj svakodnevno povećava, preko Vlade RH,i Ureda za dijasporu RH,federalnog ministarstva branitelja, Fondacije za stambeno zbrinjavanje branitelja,ministarstva branitelja ŽZH gdje je određen broj branitelja aplicirao i dobio kreditna i novčana sredstva. A što se tiče usvojenih zakona na štetu njihovih članova i svih drugih branitelja njihova borba se nastavlja i nikada neće prestati, a ured koji su dobili na korištenje znatno će im pomoći u toj borbi.

Nakon govora predstavnika i članova dvije udruge druženje je nastavljeno uz mezu i piće te poziv svim razvojačenim braniteljima HVO-a ŽZH bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u domovinskom ratu u BiH za učlanjenje u udrugu i nastavak zajedničke borbe za trajno stečena braniteljska prava.

BraniteljskiPortal.ba