Operacija Lipanjske zore je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine.

Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom Lipanjske zore oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Mapa/Lipanjske zore
Dva pravca napada
Jedinica za posebne namjene HVO-a BETA iz Širokog Brijega, bila je samo jedna od mnogij koja je sudjelovala u Lipanjskim zorama.

Oni su tada imali konkretan zadatak da zajedno s Kažnjeničkom bojnom zauzmu Orlovac, Brkanovo brdo, Miljkoviće, Vardu, Jasenice i vojarnu Heliodrom.

Bila su dva pravca napada. Jedan pravac je odradila Kažnjenička bojna preko Orlovca i Brkanova brda a satnija Beta je dobila pravac od Mostarskog blata prema Vardi. Na tom putu su prošli i kroz minsko polje, ali su svoj zadatak odradili u potpunosti izbivši na Vardu i tu se spojili s drugim pravcem napada.

BETA
BETA odradila dobar posao
Pripadnici Bete tom su prilikom zarobili tri tenka, jedan BST i više MTS-a, no napominju kako bi to bez pomoći i podrške topništva bilo neizvedivo.

Satnija za posebne namjene BETA je osnovana u ljeto 1991. godine. Zapovjednik satnije je bio general Miljenko Lasić Mića. Kroz nju je prošlo 85. bojovnika, nažalost 6-ih je položilo život na oltar domovine, a 25 ih je što teže, što lakše ranjeno. Svoja prva borbena iskustva, satnija je doživjela na Dubrovačkom ratištu u listopadu 1991. godine.

S nastankom profesionalizacije u HVO-u pripadnici satnije prelaze u Kažnjeničku bojnu, I i II gardijsku brigadu i policiju gdje obnašaju razne dužnosti. Iz satnije su izašla dva generala: Miljenko Lasić Mića i Zlatan Mijo Jelić

Valja napomenuti da je BETA prva zaposjela aerodrom u Mostaru gdje je jedno vrijeme bila stacionirana.

Autor:Snježana Vučković

Dnevno.hr