Kod jame Jazovka u Sošicama gdje su po završetku rata 1945. smaknute i bačene žrtve jugoslavenskih komunista, varaždinski biskup Bože Radoš u utorak je služio svetu misu, istaknuvši kako je istina svetinja koja nas obvezuje, ali i da osveta i mržnja ovdje nemaju zadnju riječ.

“Istina je svetinja koja nas obvezuje, ali i da pazimo da istinu ne pretvorimo u ideologiju. Osveta, neprijateljstvo i mržnja ovdje nemaju zadnju riječ, da ovdje može biti kolijevka neprijateljstva, mržnje, želje za osvetom”, kazao je u propovijedi varaždinski biskup Radoš, predvodivši misu za smaknute žrtve na Jazovki.

“Može to biti i žarište želje za osvetom, ali može biti i kolijevka novih ljudi, onih koji s Kristovoga groba nose mir svijetu. To su žrtve koje su prešle Križni put, i ta jama Jazovka je grob koji kao Kristova poruka iz dubine, kao jeka, govori o životu, spasenju i radosti”, dodao je.

Svečano euharistijsko slavlje za sve žrtve koje su bačene u jamu Jazovka organizirala je Župa sv. Marije Magdalene-Oštrc. Prije svete mise održana je procesija od centra mjesta Sošice do jame Jazovke.

Župnik žumberačkih župa Krašić, sv. Magdalena i Oštrc, Ivan Vučak rekao je da su iz jame Jazovke, na području Žumberka od 13. do 17 srpnja 2020. u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, i uz stručnu pomoć Ivone Paltrenieri izvučeni ostaci 814 žrtava. Tome su prethodile zahtjevne terenske aktivnosti, speleološka istraživanja i ekshumacija posmrtnih ostataka.

Odmah po završetku ekshumacije pristupilo se utvrđivanju minimalnog broja žrtava temeljem brojanja bedrenih kostiju.

Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi, naveli su tada iz Ministarstva, “riječ je o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine”. Kosti žrtava su prevezene na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje se provodila njihova antropološka obrada.

Hrvatska razmišlja kako bismo ovdje izgradili dostojanstveno spomen obilježje i grobnicu, kazao je župnik Ivan Vučak.

Jama Jazovka mjesto masovnih ubojstava tijekom rata i poraća
Jama Jazovka na Žumberku poznata je kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka 2. Svjetskog rata od strane partizana.

Jazovka je, prema navodima istraživača, duboka oko 40 metara, a između otvora i prvog sloja kostiju razmak je oko 30 metara. Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli uglavnom iz zagrebačkih bolnica Sv. Duh i Vinogradska bolnica nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. Protiv zločinaca nikada nije proveden sudski postupak. Za tri časne sestre s. Liphardu Horvat, s. Konstantinu Mesar i Geraldu Jakob, njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, koje su bačene u jamu, pokrenut je postupak proglašenja blaženima unutar Katoličke Crkve.

Mladen Kuka, karlovački planinar, ekspedicionist i speleolog, otkrio je Jazovku 22. siječnja 1989. godine. Sedam dana kasnije, Kuka se, opremljen odgovarajućom opremom, spustio s kolegama u Jazovku i otkrio ostatke žrtava, o kojima za vrijeme komunističke Jugoslavije šutjelo.

Direktno hr