Nepoznati počinitelji napali su i uništili obilježje HVO-a iz Vedrog polja kod Bihaća. Spomen soba poginulih pripadnika 2. satnije HVO-a iz Vedrog polja, spaljena je, a sada je uništena i ploča s imenima poginulih pripadnika HVO-a, koji su sudjelovali u obrani regije Bihać.

– Možda bi netko želio izbrisati činjenicu da su Bihać branili pripadnici HVO-a regije Bihać, tu istinu i činjenicu nitko i nikada neće moći izbrisati niti zatajiti, poručio je Franjo Jurić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Bihać.

Izraženo je razočaranje i uvrijeđenost postupkom onih kojima smeta ploča s imenima poginulih pripadnika HVO-a Bihać.

– Bez obzira tko je to učinio i s kakvim razlozima, radi se o vandalizmu.

Napad na spomen obilježje nije samo napad na one koji su položili svoje živote za slobodu i obranu svojih domova, nego i napad na sve uspomene prema nama bliskim ljudima koji su položili svoje živote za obranu svojih domova, poručili su iz Županijskog odbora HDZ-a BiH Bihać.

Zatečeni smo, ovaj spomenik treba podsjećati na ono što se nikada više ne bi smjelo nikome dogoditi, osuđujemo napad i zahtjevamo žurnu reakciju policijskih i pravosudnih institucija kako bi se počinitelj otkrio i kazneno odgovarao.

Odjel za branitelje HDZ-a BiH također j najoštrije osudio uništavanje spomen ploče poginulih pripadnika 2. satnije HVO-a Bihać:

Osuđujemo vandalski čin koji se dogodio jutros 5. veljače 2021. godine u Baljevcu, općina Bihać gdje su nepoznati počinitelji razbili spomen ploču 2. satnije HVO-a Vedrog Polja te spalili Spomen sobu na kojoj se nalazila ta ploča.

Pripadnici HVO regije Bihać branili su liniju fronte u duljini 42 km, od aerodroma Željava, preko Plješevičkog platoa, pa do Skočaja, Dobrenice i Lohovskih brda. Cijena te obrane bila je pogibija 73 pripadnika HVO-a zatim 280 teže ili lakše ranjenih bojovnika. Dali su veliki doprinos u obrani Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Danas bi netko želio da izbriše činjenicu da su Bihać branili i pripadnici HVO-a regije Bihać, ali tu istinu nitko i nikad neće moći izbrisati niti zatajiti. Nedopustivo je oskvrnjivanje digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Bosne i Hercegovina smatraju se povijesno značajnim osobama. Njihovi životi temelj su zemlje u kojoj živimo. Nepoštivanje uspomene na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine, koji su u jednom povijesnom vremenu svoju zemlju i narod stavili ispred vlastitih života, odraz je nepoštivanja vlastite zemlje i vlastitog identiteta. Očekujemo od nadležnih tijela da u skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja.

Kamenjar.com