Danas je veliki broj udruženja koji podržavaju kampanju “Buđenje” Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH uputio urgentani zahtjev premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i Ministarstvu rada i socijalne politike za isplatu jednokratne novčane pomoći.

Udruženja neratnih invalida iz Tuzlanske županije “Imam Pravo”, Udruženje za edukaciju, profesionalno osposobljavanje i socijalno osnaživanje osoba sa invaliditetom te Udruženje roditelja djece i mladih s invaliditetom Futura su kao članice Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH danas uputile urgenciju zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći linearno.

Podršku kampanji “Buđenje”, koja se provodi na području Federacije BiH s ciljem poboljšavanja prava djece sa poteškoćama u razvoju i osoba sa neratnim invaliditetom, a u sklopu koje se insistira na ispunjavanju njihovih zahtjeva među kojima je i isplata jednokratne pomoći, pridružuju se konstatno udruženja iz cijele Federacije koja na adresu Vlade i Ministarstva šalju identičan zahtjev.

  • Za isplatu jednokratne pomoći na području Federacije BiH za osobe sa neratnim invaliditetom 60 posto, 70 posto, 80 posto, 90 posto i 100 posto najkasnije do kraja sječnja 2023. godine, na način da se linearno isplate – navedeno je u zahtjevu prema kojem traže raspodjelu jednokratne pomoću na sljedeći način:
  • Za osobe sa 100-postotnim invaliditetom traži se isplata 1.080 KM,
  • Za osobe sa 90-postotnim invaliditetom traži se isplata 972 KM,
  • Za osobe sa 80-postotnim invaliditetom traži se isplata 864,
  • Za osobe sa 70-postotnim invaliditetom traži se isplata 756 KM te
  • Za osobe sa 60-postotnim invaliditetom traži se isplata 648 KM jednokratne pomoći.

Između ostalog, udruženja su navela i obrazloženje svojih zahtjeva u kojem navode da “osobama sa neratnim invaliditetom naknade nisu mijenjane od 2016. godine”.

  • Također od 2009. godine, osobe sa invaliditetom 60 posto, 70 posto i 80 posto ne ostvaruju nikakva prava. U tom periodu svjedoci smo višestrukog povećanja troškova života i svakog vida podrške za osobe sa invaliditetom. Ovaj zahtjev ističemo kao urgentan i prioritetan s obzirom na aktuelnu ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini – stoji u zahtjevu te iz udruženja upozoravaju da će se radikalnije boriti za svoja prava ukoliko se ne ispoštuju njihovi zahtjevi.

U slučaju neispunjenja istog, bit ćemo primorani radikalizirati načine borbe za ostvarivanje naših prava, poručuju iz udruženja te pozivaju Vladu FBiH da hitno stupi u pregovore sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH oko ispunjenja ostalih zahtjeva koji su im zvanično upućeni.

Faktor.ba