PIŠE: MARIO NAKIĆ

Švedska je jedina zemlja Europske unije i jedna od rijetkih u cijelom svijetu koja nikad nije uvela lockdown ni obavezne maske. Zbog toga je tijekom protekle dvije godine bila pod snažnim udarom novinara diljem svijeta. Liberal je jedini medij u Hrvatskoj koji je od početka branio švedsku strategiju borbe protiv koronavirusa od nasrtaja pobješnjelih novinara.

Hrvatski mediji su Švedskoj na početku zamjerali da “žrtvuje svoju stariju populaciju zbog novca”, a neki su čak išli toliko daleko da optuže švedsku državu da namjerno ubija svoje starce da bi “štedjela na kisiku”, što je notorna glupost. Pisali smo o tome ovdje i ovdje. U očaju i totalnoj nemoći, neki mediji su nastavili širiti podmukle dezinformacije, a svako malo pojavila se lažna vijest kako se u Švedskoj uvode “lokalni lockdowni”.

Hrvatski novinari su izgubili argument o švedskoj smrtnosti u prosincu 2020. kada je hrvatska stopa smrtnosti s covidom prestigla švedsku. To se dogodilo u vrijeme dok je Hrvatska imala zatvorene kafiće, restorane i teretane, građani RH bili su prisiljeni nositi maske u trgovinama i drugim zatvorenim javnim prostorima te je bilo zabranjeno kretanje preko županijskih granica. Švedska nije imala ništa od toga. Sada je stopa smrtnosti s covidom u Švedskoj 2,5 puta niža nego u Hrvatskoj.

U međuvremenu je Švedska implementirala mnoge epidemiološke mjere, ukupno više od Hrvatske, ali većina tih mjera u Švedskoj su preporuke, a ne zabrane i obaveze s predviđenim novčanim sankcijama za prekršitelje kao u Hrvatskoj. Jedina u EU nije uvela obavezne kovid potvrde (osim kod prelaska granice). Švedsko javno zdravstvo najavilo je za srijedu, 9. veljače 2022. ukidanje većine mjera. Između ostalog:

  • ukidaju se ograničenja za javna okupljanja
  • ukida se obaveza distanciranja
  • ukidaju se sva ograničenja radnog vremena u ugostiteljstvu
  • ukida se maksimum osoba koje mogu zajedno sjediti za istim stolom u restoranu ili kafiću
  • ukida se mogućnost traženja dokaza o cijepljenju na poslovnim sastancima i radnom mjestu
  • ukida se ograničenje broja osoba po kvadratnom metru u shopping centrima
  • ukida se obaveza nošenja maske u javnom prijevozu (ona je vrijedila samo za vrijeme gužve kada fizička distanca nije bila moguća)
  • ukida se preporuka da se ne organiziraju sportska natjecanja i druga okupljanja u zatvorenom prostoru
  • ukida se preporuka da se izbjegavaju veća okupljanja.

Švedska agencija za javno zdravstvo zatražila je od Vlade da preispita status bolesti Covid-19. Prema njima, to će ostati i dalje bolest koju treba prijaviti, ali ne treba više biti klasificirana kao opasnost za društvo i prijetnja javnom zdravlju.

Karin Tegmark Wisell, direktorica Švedske agencije za javno zdravstvo jučer je izjavila da će zdravstvene vlasti prestati poticati građane da se testiraju na covid:

“Preskupo je nastaviti poticati masovno testiranje na simptome covid-19. Došli smo do točke u kojoj trošak i relevantnost testiranja nisu više opravdani.”

Liberal.hr