Interventna policija ispalila je suzavac na stotine prosvjednika koji su u petak blokirali ulaz u zgradu slovačkog parlamenta i zasuli je jajima dok su zastupnici raspravljali o zakonima kojima se prosvjednici protive, a u vezi su s ograničenjima zbog covida-19.

Neki su prosvjednici dovikivali “Izdaja”, a jedan je nosio natpis s porukom “Stop koronskom fašizmu” zbog nacrta zakona koji će cijepljenima protiv covida-19 omogućiti lakši pristup javnim događanjima i prostorima pa će se, primjerice, u trgovinske centre moći ulaziti s digitalnim certifikatom.

Vlada se nada da će ovakav zakon potaknuti ljude da se cijepe. “Poduzimamo mjere da zaštitimo živote svih građana, pa tako i prosvjednika”, kazao je premijer Eduard Heger.

Neki su se prosvjednici umotali u nacionalnu zastavu ili su njome mahali ispred parlamenta u glavnom gradu Bratislavi.

Jedna je policajka lakše ozlijeđena, citiraju slovački mediji predsjednika parlamenta Borisa Kollara. Prosvjed je nastavljen mirno i na kraju se smanjio nakon policijske intervencije.
Članica Europske unije s 5,5 milijuna stanovnika bori se za to da se ljudi cijepe protiv covida-19.

Do četvrtka potpuno je cijepljeno samo 34,9 posto stanovnika, pokazuju podaci sa Sveučilišta John Hopkins. To je jedna od najnižih stopa cijepljenja po glavi stanovnika u EU.

Neke oporbene stranke javno se protive cijepljenju, uključujući bivšeg premijera Roberta Ficu, koji je rekao da se neće cijepiti. (Hina)

Kamenjar.com