Danas, 14. prosinca 2022.godine u Širokom Brijegu je održan sastanak predstavnika EUFORA sa sjedištem u Jablanici, i predstavnika URB HVO ŽZH.

Ispred EUFORA sastanku su nazočili dvojica pripadnika mirovnih snaga turskog kontigenta zajedno s prevoditeljicom, dok su URB HVO-a ŽZH predstavljali Vlado Marušić, Predsjednik URB HVO-a ŽZH i tajnik te udruge Borislav Brzica.

Predstavnike EUFORA je interesiralo opće stanje među članovima URB HVO-a ŽZH, jer su jako dobro upoznati iz nekoliko prethodnih susreta s predstavnicima te udruge s kakvim problemima su suočeni njihovi članovi, kao i članovi njihovih obitelji.

U iscrpnom i konstruktivnom razgovoru predstavnici URB HVO-a ŽZH su izvijestili predstavnike EUFORA kako oni od nove vlasti u FBiH, i njenim županijama nakon listopadskih izbora očekuju izmjene diskriminatornih odredbi Zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH ali i Zakona o dopunskim pravima Branitelja u njenim županijama, čije mnoge odredbe su diskriminatorne i ponižavajuće za ogroman broj istinskih razvojačenih Branitelja po više osnova.

Oni su između ostalog stavili akcent na odredbu Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u kojoj se objavljuje tzv. “spisak“ tzv.“branitelja“ kojih ima blizu 600 000 tzv“branitelja“od kojih najveći broj nema nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama, kao da ih se svaki dan sve više rađa a nitko od njih ne umire,dok je težnja odnosno borba URB HVO-a ŽZH zajedno s UZB Ljubuški bila izrada Zakona o jedinstvenom registru Branitelja u kojemu će se odvojiti pripadnici borbenog od neborbenog sektora što će iskristalizirati tko je kosio a tko vodu nosio, no to niti jedna vlast u BiH i FBiH do dana današnjega nije htjela učiniti jer u tim famoznim spiskovima tzv. “branitelja“ ima lažnjaka kao u priči a to je sigurno glasačko tijelo vodećih političkih stranaka u BiH ,te je stoga jako teško očekivati kako će neka vlast u svoje ruke uzeti taj jako vruć krumpir.

No, URB HVO-a ŽZH će i ubuduće koristiti sve dostupne pravne mehanizme kako bi se jednom za zauvijek izradio Zakon o jedinstvenom registru Branitelja koji istinski žele svi Branitelji koji su bili na I-crti bojišnice i od toga neće nikada odustati. Prvi korak koji će načiniti je tražiti izglasavanje tog zakona u oba doma Parlamenta FBiH a potom i u njenim županijama, a kako bi u tome uspjeli spremni su povući i radikalnije poteze.

Na pitanje predstavnika EUFORA jesu li zadovoljni s održanim općim izborima u BiH, oni su rekli kako se nije ništa drastično promijenilo na bolje, osim što će najvjerojatnije vlast u BiH i FBiH, kao i u dobrom dijelu županija u FBiH dijeliti stranke probosanskog bloka, stranke osmorke zajedno s HDZ BiH i SNSD, što je jedna nova situacija u BiH koja bi trebala polučiti bolje rezultate a samim time i donekle bolji život svih građana BiH, no to će se na koncu još vidjeti.

Vezano za sigurnosnu situaciju u BiH i u ovom dijelu Europe naglasili su kako situacija na sjeveru Kosova nije dobra za cijelo područje, pa čak i za područje BiH jer može eskalirati s neželjenim posljedicama što nitko ne želi, no veće opasnosti za BiH ne bi trebalo biti ,te je stoga prisustvo mirovnih snaga u BiH još uvijek neophodno jer te snage amortiziraju odmah u startu naznake nekih budući sukoba, kao što to čine i snage KFORA na Kosovu.

No, predstavnici URB HVO ŽZH su naglasili kako je težnja svih građana BiH da mirovne snage napuste BiH i ostave njene građane u miru gdje će svaki građanin uživati svoja vjerska, nacionalna i kulturna prava bez obzira kojem narodu pripadao ili skupini tzv.“ostalih“kojih je po izjašnjenju tek 3% dok je pripadnika konstitutivnih naroda 97%,zbog čega se događaju nepravde prema najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u iH, Hrvatima kojima većinski narod u BiH Muslimani ili Bošnjaci već četvrti put biraju člana Predsjedništva BiH u liku Željka Komšića zbog čega Hrvati odustaju od izbora ali i zbog nakaradnog izbornog zakona, ne uvođenja elektronskog glasovanja, te premalog broja biračkih mjesta u inozemstvu koji omogućavaju vodećim strankama iz sva tri konstitutivna naroda lažiranje i namještanje svih izbora u BiH.

U tom smislu predstavnici URB HVO-a ŽZH su eksplicitno tražili od predstavnika EUFORA da izvijeste visokog predstavnika u BiH te najviše inozemne predstavnike u Bruhellesu, i New Yorku s kojima imaju otvorene telefonske linije za hitnim nametanjem izmjena izbornog zakona u BiH u kojemu će se uvesti elektronsko glasovanje kako bi se za sva vremena spriječio izborni inžinjering i krađa glasova na izborima u BiH što bi donijelo prosperitet svim građanima BiH, jer bi se u tom slučaju na političkom obzorju pojavile neke nove političke snage koje bi postojeće korumpirane i kriminalne stranke poslale u ropotarnicu povijesti za sva vremena, a istovremeno Hrvatskom narodu osigurali biranje njegovih legitimnih političkih predstavnika.

Predstavnici EUFORA su obećali kako će kontaktirati svoje odjele za vezu s Bruxellesom i New Yorkom te ugovoriti sastanak s predstavnicima URB HVO-a ŽZH i svih drugih udruga iz BiH koje također naglašavaju važnost uvođenja elektronskog glasovanja u BiH kao jedne od najvažnijih poluga prosperiteta i boljeg života svih građana BiH.

Složili su se kako je upravo zbog nakaradih izbornih pravila u BiH na vlasti garnitura starih, istrošenih, korumpiranih i iskvarenih političara koji se samo rotiraju i pobjeđuju na izborima zahvaljujući realnoj izlaznosti na sve izbore od kojih 30% dok ih 70% a negdje čak i više apstinira od svih izbora, što dovodi do masovnog egzodusa mladih pa čak i cijelih obitelji iz BiH, dok ovi potonji drže sve poluge zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u BiH,te se uz pomoć toga decenijama održavaju na vlasti, a narod im živi u bijedi i siromaštvu.

Stoga je danas ovaj sastanak otvorio oči predstavnicima međunarodnih mirovnih snaga u BiH, čime se otvara mogućnost njihovog većeg angažmana ne samo o očuvanju mira i stabilnosti u BiH već i mogućnosti prosperiteta, smislenijeg i ekonomski isplativijeg života svih građana BiH na njihovim vjekovnim ognjištima.

URB HVO-a ŽZH/Braniteljskiportal.ba