Jedna od zanimljivosti ovih dana koja je ponovno “ugledala svijetlo dana” nakon što smo se malo odmorili od njih za vrijeme “koronizacije”, osim izvještaja Financijske policije Federacije BiH a koje je između ostalo i u kompletnom izdanju u posjedu i portala SirokiBrijeg.info kojeg ćemo ovih dana u potpunosti javnosti prezentirati, sada donosimo jednu priču našeg branitelja i pripadnika HVO-a 90-ih.

Naime, ovih dana je nakon dužeg vremena cjelokupnoj javnosti i svim istinskim braniteljima i onim koji to nisu omogućen uvid u jedinstveni registar branitelja u FBiH u kojemu je našlo mjesta oko 600 000 “branitelja“ u FBiH.

O njemu smo već pisali, jer on je ipak “Tata u Rvata Herceg-Bosne” i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH akademik dr.Dragan Čović, kao pravi i istinski branitelj, proveo je u HVO-u 1.410 dana. Znači doslovno čovjek je bio od početka, tako da je vjerojatno i u onom periodu kada je radio u avio industriji SOKO u Mostaru za JNA, radio i za HVO. Čovjek je izgleda bio “dvostruki igrač”, a ni sam James Bond mu nije ravan kroz što je sve prolazio i na kakve prepreke nailazio da bi na posljetku zasjeo u fotelju HDZ-a BiH iz koje dan danas “vedri o oblači”!

Taj tekst smo 15. listopada 2019. godine objavili, a već danas, nakon pola godine kada su se malo posložile neke stvari i shvatilo kako je nemoguće da taj lik bude toliko dana u HVO-u, izlazi novi popis u kojemu se navodi kako je u HVO-u proveo 636 dana, a što možete vidjeti na ponuđenoj preslici.

Znači, malo se zeznuli u izračunu, pa fulali čovjeku 774 dana ili nešto više od dvije godine!

Koliko je vjerodostojan ovaj popis, a kojeg je prezentiralo Federalno ministarstvo branitelja koje se financira novcem poreznih obveznika, isto kao i njihovi “stručnjaci” za procjenu invalidnosti branitelja i s popisa uklanjanju prave branitelje, dok ostavljaju lažne da uživaju u blagodatima braniteljskih uvjeta, tome dokazuje još jedan primjer iz Širokog Brijega, a takvih je jako puno, ne samo kod nas nego i u cijeloj Federaciji BiH.

U ovom slučaju ići ćemo konstatacijom kako aktualni gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević uopće nema pojma kako je bio pripadnik HVO, niti u kojoj je bio postrojbi, a kamoli da je napustio području ŽZH u tim ratnim vremenima, osim možda na ljeto otišao koji dan na more.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević vodi se kao član HDZ-a od 1990. godine, a od 2002. je predsjednik Općinskog, odnosno Gradskog odbora u Širokom Brijegu. Kraljević je dugogodišnji uposlenik Općine Široki Brijeg gdje se prvi put zapošljava 1991. godine. Na različitim pozicijama u Općini je radio narednih pet godina nakon čega odlazi raditi u firmu „Farma komerc“ d.o.o. U Općinu se opet zapošljava 2002. godine kao tržišni inspektor. Kraljević je od 2004. četiri puta biran za prvog čovjeka Širokog Brijega. Kada je Široki Brijeg 2014. godine dobio status grada, Kraljević je postao prvi gradonačelnik. Za gradonačelnika je izabran i na Lokalnim izborima 2016. godine.

Znači povijest će ga sigurno pamtiti kao najdugovječnijeg čelnog čovjeka Širokog Brijega i čisto sumnjamo kako će nekome to uspjeti nadmašiti ga, a iskreno se nadamo da nikada ni neće jer ljudima je ovdje sve više preko glave tiranije i gledanja istih lica koja konstantno istu priču iz godine u godinu prosipaju, ali nisu tu krivi toliko “tirani” u vlasti, koliko je kriv narod koji to dopušta.

No dobro, vratimo se na “Općinskog generala” Miru Kraljevića koji je bio pripadnih HVO-a 1470 dana!?

Kao što ste mogli iščitati iz njegove kraće biografije, gradonačelnik Kraljević od 1991. godine postaje uposlenik Općine Široki Brijeg, radi na različitim poslovima narednih pet godina, znači do 1996. godine, a nakon toga odlazi raditi u firmu „Farma komerc“ koja se bavila trgovinom na veliko s farmaceutskim proizvodima, gdje je bio skladištar, a najveće uspon mu je bio popeti se na viličara!

Nakon skladišta, ponovno se u Općinu zapošljava 2002. godine kao tržišni inspektor, gdje se nije dugo zadržao, da bi kasnije nakon dvije godine postao prvi čovjek Općine, a kasnije ušao u povijest i eto u međuvremenu postao branitelj i bivši pripadnik HVO-a.

Za razliku od njega, osim što je u Županiji Zapadnohercegovačkoj jedan od najdugovječnijih čelnika Grada/Općine, najviše je od svojih kolega proveo kao branitelj. Tako da je načelnik Posušja Brako Bago 900 dana sudjelovao u Domovinskom ratu, načelnik Gruda Ljubo Grizelj 6 dana manje od njega,točnije 894 dana, a gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić ima upisano 120 dana pripadnosti HVO-u.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info