MOSTAR – Jučer je u prostorijama Ministarstva za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije ministar Oliver Soldo potpisao i uručio 54 ugovora o namjenskom utrošku bespovratnih sredstava za stambeno zbrinjavanje branitelja i članova njihovih obitelji na području HNŽ-a.

Za ovu namjenu iz proračuna HNŽ-a za 2016. izdvojena su sredstva u iznosu od 270.000 KM, od čega je 240.000 KM dodijeljeno onim podnositeljima zahtjeva koji ispunjavaju uvjete javnog oglasa, a preostali dio od 30.000 KM raspodjeljuje ministar preko odluka Vlade HNŽ-a za one podnositelje koji ne ispunjavaju uvjete javnog oglasa, a imaju žurnu potrebu za pomoć u rješavanju stambenog pitanja.

Povjerenstvo koje su činili djelatnici Ministarstva i predstavnici županijskih braniteljskih organizacija HVO i A RBiH, obradilo je pristigle zahtjeve i uvidom u stanje na terenu donijelo odluku. Nakon provedene procedure, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, 54 korisnika ostvarila su pravo na novčanu potporu, a iznos sredstava utvrđen je odlukom povjerenstva koje je provodilo oglas. Dobitnici sredstava obvezni su sredstva utrošiti namjenski, sukladno podnesenom zahtjevu, a nakon njihova utroška podnijeti pismeno izvješće Ministarstvu u roku 120 dana od dana uplate sredstava na račune korisnika.

Ovo predstavlja samo dio napora koje ove godine županijska Vlada u Mostaru ulaže u poboljšanje statusa branitelja. Kako nam je prije nekoliko dana rekao dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović, županijski proračun ove je godine planiran tako da su povećani iznosi za branitelje, tako da se može računati kako će ova populacija dobiti niz dopunskih prava.

– Nakon sramotne Helezove revizije i užasa koji su stradalnici HVO-a prošli zbog platformaške vlasti, dužni smo ljudima vratiti što više prava i ponovo im osigurati statuse koje su ranije imali. Vlada i Skupština HNŽ-a će tijekom cijele godine raditi na rješavanju ovih problema i nadamo se kako ćemo u komunikaciji s braniteljskim udrugama riješiti probleme ili veći dio njih – poručio je Martinović.

Jučerašnji događaj može se smatrati korakom u tom pravcu, a za očekivati je kako će biti još ovakvih događaja i projekata.

Vecernji.ba