Petogodišnji Sporazum Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika braniteljskih udruženja o dostignutom nivou sredstava u proračunu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva braniteljskih kategorija potpisan je danas u Sarajevu, javlja Fena.

Radi se o dokumentu o kojem su predstavnici Vlade i udruženja koji okupljaju pripadnike braniteljske populacije pregovarali više od godinu dana, a u posljednje dvije godine upriličeno je 200 sastanaka da bi se u taj sporazum ugradilo sve ono što je ta populacija navela kao prioritetno.

Potpisnici ovog sporazuma izrazili su danas zadovoljstvo ovim činom, ističući da predstavnici udruženja koji su bili dio tih pregovora okupljaju oko 300.000 pripadnika braniteljske populacije i članova njihovih obitelji, a njime se garantira da se u narednih pet godina dostignuta prava branitelja neće umanjivati.

Kako su na pres-konferenciji potvrdili predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dragan Rodić i uime Koordinacije boračkih organizacija Armije Republike BiH Šerif Patković, svi oni zalažu se za uspostavljanje registra.

– Time bi se osiguralo da se točno zna što su čije zasluge, tko su pripadnici tih udruženja te bi se konačno stavila točka na ovu priču – istaknuli su, dodajući da zbog toga i oni traže uspostavljanje registra. Patković je još dodao da problem predstavlja i federalni Zakon o udruženjima i fondacijama koji dozvoljava da tri osobe budu u nekoj organizaciji, ali i da oni koji nisu pripadnici branitelja mogu udruženje nazvati tako.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević iznio je podatak da će u idućih pet godina biti preusmjereno više od 100 milijuna KM za rješavanje socijalno-statusnih pitanja korisnika braniteljsko-invalidske zaštite. Važnim je nazvao da se konačno dođe do ljudi kojima je pomoć potrebna, a do sada je nisu dobijali, što bi registrom branitelja trebalo biti utvrđeno.

Ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević podsjetila je da se 30 posto ili oko 570 milijuna KM prihoda u federalnom proračunu izdvaja za braniteljsku populaciju, dodajući da je potpisanim Sporazumom garantirano da će Vlada FBiH i dalje biti glas branitelja. – Mora se otvoreno pričati o svim ljudima koji imaju prava po bilo kom osnovu u proračunu te se mora napraviti i iščistiti registar korisnika ovih sredstava – pojasnila je Milićević.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smatra da je ovo prvi korak u promjeni načina rješavanja pitanja ove populacije, ponovivši da je važno riješiti pitanje reprezentativnosti udruženja budući da ih je sada u Federaciji 1.601 te se svako može proglasiti kompetentnim u pregovorima s Vladom. – Ključne zakone koji bi trebali riješiti pitanja branitelja Vlada je utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru čime je Vlada u tom smislu uradila svoj dio posla – istaknuo je Novalić, još jednom kazavši da je važno braniteljima vratiti dostojanstvo i osigurati im da žive od svog rada. Kako je zaključeno, današnji čin potpisivanja Sporazuma predstavlja dobru suradnju Vlade Federacije BiH i Koordinacije braniteljskih udruženja te je izražena nada da će tako biti i u budućnosti.

Fena