U glumačko-pjevačko-plesnom komadu Lepa Brena project problematiziraju se fenomen popularnosti Lepe Brene, tragični raspad bivše zemlje te nesretne sudbine njezinih građana.

U ovoj kolumni ću se baviti najavljenom kazališnom predstavom pod nazivom “Lepa Brena projekt”.

Tko je Lepa Brena?

Većina nas dobro zna tko je i što je Fahreta Jahić Živojinović poznatija kao Lepa Brena. Kratko rečeno Lepa Brena je bila i jest ikona bivše Jugoslavije i ikona velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Pitate se je li to ista ona Lepa Brena, koja se ‘naslikavala’ u Brčkom za vrijeme velikosrpske agresije u maskirnoj odori neprijateljskih formacija koje su jurišale na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, razarale gradove i sela, ubijale nevine ljude – odgovor je potvrdan.

Cilj i svrha predstave?

Pojedini mediji u Hrvatskoj slavodobitno najavljuju da će Gradsko satiričko kazalište Kerempuh ugostiti 6.,7. i 8. ožujka u Zagrebu Bitef Teatar iz Beograda s predstavom “Lepa Brena project” prema konceptu i u režiji Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević.

Kako se ističe u najavi, riječ je o “velikom kazališnom hitu” koji od premijere ruši rekorde posjećenosti i bilježi uspjeh u cijeloj regiji. U glumačko-pjevačko-plesnom komadu Lepa Brena project problematiziraju se fenomen popularnosti Lepe Brene, tragični raspad bivše zemlje te nesretne sudbine njezinih građana.

Autori naglašavaju da predstava nije zamišljena samo kao biografska predstava već kroz Lepu Brenu priča i o kompleksnosti i kontradikcijama posljednja četiri desetljeća na ovim prostorima, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i boli, razočaranjima i nadi, ali vidimo i Brenu kao estradnu zvijezdu koja i sama puca pod pritiscima životnih tragedija.

Kratko rečeno iz najave predstave je nedvojbeno jasan cilj i poruka predstave: žal za izgubljenom Jugoslavijom.

Kažimo ne toj blamaži

Svjedoci smo da se najavljena predstava igra s našim nacionalnim dostojanstvom. Izlaže ruglu našu teško stečenu državu. Sazrelo je vrijeme da državna tijela zauzmu mjerila po kojima će se za svaku javnu osobu, pa bila to narodnjačka srpska pjevačica ili pak najviši srbijanski dužnosnici, utvrditi jesu li sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku i u kojem obliku, jesu li bili dionici ratnoga zločina poput Vojislava Šešelja i njegovih pomagača.

Smatram da takve osobe ne mogu javno istupati na teritoriju Republike Hrvatske niti biti promicane kroz kazališne predstave. Najavljenom predstavom se narušava suverenitet i ugled naše države i vrijeđa osjećaje svih hrvatskih branitelja, te ostalih građana koji bi, ustreba li, ponovno stali u obranu svoje Domovine.

Zašto o najavljenoj predstavi šute kulturni uglednici, ministrica kulture, Generalski zbor i zašto šute braniteljske udruge.

Tko je odgovoran za ovu blamažu usred hrvatskoga?

Gradsko satiričko kazalište Kerempuh je javna ustanova koja obavlja kazališnu djelatnost. Osnovana je odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba 8. travnja 1992. godine. Kazališno vijeće imenuje Gradska skupština Grada Zagreba. Znači kazalište je pod patronatom gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegove platforme Možemo. Znamo njihove svjetonazore, otvoreno ih iznose i očito oni stoje iza ove predstave.

Ne dopustimo poraženima u Domovinskom ratu da nam opet nameću svoje sustave vrijednosti putem Lepe Brene i kazališnom predstavom o Lepoj Breni. Počeli su koristiti kulturu i kazališne predstave u specijalnom ratu protiv Domovinskog rata. Kroz kazališne predstave nam nameću svoje poražene sustave vrijednosti.

Pero Kovačević/Maxportal